Activiteit

De Kracht van Kunst in het Onderwijs #5: Duurzaamheid - zoomsessie

donderdag 10 december 2020   |   15:00 - 16:30 uur   |   Online bijeenkomst

Hoe kan cultuur op school bijdragen aan bewustwording over duurzaamheid en klimaatverandering? Kunstenaars delen hun best practices van het afgelopen jaar.

Klimaatverandering en duurzaamheid beginnen steeds belangrijkere thema’s te worden. In deze sessie van de Kracht van Kunst laten we aan de hand van goede voorbeelden wat de kunstenaarsmindset in het onderwijs kan betekenen. En hoe je verbeelding en creativiteit kan inzetten om met zo’n groot onderwerp in de klas aan de slag te gaan.

Programma

Merlijn Twaalfhoven is componist en oprichter van The Turn Club, een samenwerkingsverband van kunstprofessionals en bruggenbouwers die urgente vraagstukken aanpakken met een kunstenaarsmindset. Ook richtte hij de Academie voor Onzekerheidsvaardigheden op, waar jongeren van kunstenaars, creatieve ondernemers, voormalig vluchtelingen en toekomstkundigen leren om met verbeelding, schoonheid en spel te navigeren door het onbekende.

Tijdens deze bijeenkomst laat hij zien hoe kunstenaars met hun frisse blik, verbeeldingskracht, nieuwsgierigheid en vindingrijkheid kunnen bijdragen aan complexe vraagstukken als klimaatverandering en duurzaamheid. Ook toont hij hoe elk van ons een kunstenaarsmindset kan activeren en daarmee een rol van betekenis kan spelen bij het aanpakken van grote en kleine wereldproblemen.

In het project ‘Mijn ideale school’ werkten kunstenaars in opdracht van Provincie Gelderland met scholen aan een groenere en duurzame schoolomgeving. Kunstelaar Angela Vissers richtte op basisschool De Fonkelsteen een recyclestation op, ze laat zien hoe ze met kunst bewustwording stimuleerden, en we gaan ook zelf aan de slag.

Susanne Beckers, coördinator educatie bij InScience – international science film festival Nijmegen, laat zien hoe film kan aanzetten tot gesprekken over duurzaamheid. Ook krijg je tips over het maken van film en hoe dat je leerlingen helpt om kritische kijkers te worden.

Kosten
Gratis
Locatie
Online bijeenkomst
omschrijving doelgroep Leerkrachten, (kunstvak)docenten, bestuurders, intermediairs, alle geïnteresseerden verbonden aan het onderwijs zijn welkom.