Activiteit

Parlement der Dingen - Oscar Westra van Holthe

donderdag 22 april 2021 , 10:00 - 16:00 uur

Parlement der Dingen door Oscar Westra van Holthe

Het niet-menselijke een stem binnen ons politiek systeem?
Het Parlement der Dingen is een experimenteel concept van Bruno Latour waarin niet-mensen gerepresenteerd worden. In deze ruimte stappen we af van het antropocentrische nutsdenken waarmee exploitatie van de aarde en dieren gepaard gaat. Deze nieuwe werkelijkheid leidt ons dus een nieuw tijdperk in, een nieuwe verhouding tussen mens en omgeving. Met wederzijds respect leren we vanuit ecosysteemvraagstukken van het menselijk perspectief af te stappen.

Het Parlement der Dingen is een rollenspel waarmee je, via het lichaam, gevoelsmatig de verschillende actoren in een ecosysteem representeert. Zo kan de onderlinge verhouding en dynamiek tussen mensen en niet-mensen aan het licht komen.

“Wij dagen onszelf uit om uit onze antropocentrische bubbel te stappen en de wereld te bekijken vanuit een ander perspectief: het perspectief van planten, dieren of dingen. Deze dans tussen mens en niet-mens zal geheid onwennig voelen: de Westerse mens is gewend het hoofd te gebruiken, maar in de dans hebben we vooral lichaam en gevoel nodig. Op het spel staat de veronderstelde positie van de mens: binnen de opstelling is de mens niet verheven boven de natuur: maar hier onlosmakelijk mee verbonden. Ga met ons mee op persoonlijke en maatschappelijke zoektocht naar een nieuwe oriëntatie van de mens; een terugkeer op aarde.”

Opgeven kan via deze link

Vragen vooraf of problemen met het aanmelden?
Bel/whatsapp Oscar dan op +31 (0) 6 16 26 13 81. 

 

Locatie
Grand Café Utopie
Waldeck Pyrmontkade 116
2518 JR Den Haag
Kosten toelichting
een vrijwillige bijdrage voor lunch/locatie
Doelgroep
Alle volwassenen
Illustration
 
Deel dit: