Activiteit

Workshop: Kunstkracht voor goede gezondheid en welzijn

donderdag 2 september 2021 , 13:30 - 16:30 uur

Workshop: Kunstkracht voor goede gezondheid en welzijn 

Tegen de achtergrond van een kunstprogramma van Festival 2030 gaan we met kunstenaars, cultuurprofessionals, wetenschappers en activisten op onderzoek naar de rol van kunstkracht. Samen met de Turn Club en What Art Can Do organiseren we vier workshops en een expertsessie. In deze eerste workshop onderzoeken we wat kunst kan doen voor goede gezondheid en welzijn (sdg 3). Dit doen we samen met een kleine groep cultuurprofessionals, wetenschappers en activisten.

Deze eerste ontmoeting is zowel op locatie als online bij te wonen.

Programma
13:30 Welkom en introductie door Cathy Hassels Mönning, oprichter True Blue – Creative Healthcare Communications en verbinder van de kunsten met zorg en welzijn.

13:45 Kunst in de Zorg – onderzoek naar de waarden van actieve kunstparticipatie met ouderen.

Presentatie door Prof. Dr. Tineke Abma, Directeur Leyden Academy on Vitality and Aging en Hoogleraar Participatie & Diversiteit, afdeling Ethiek, Recht en Humaniora – Amsterdam UMC.

14.30 Background Arts in Health, an international perspective and how the arts can be institutionalized in Dutch health facilities.

Presented by Ferdinand Lewis, Arts in Health Groningen. Voormalig artist in residence bij Center for Arts in Medicine (Gainesville, Florida): 30 jaar ervaring met de inzet van de kunsten in gezondheid en welzijn.

15:15 Presentatie van diverse voorbeelden van kunstkracht in het vormgeven van goede gezondheid en welzijn.

15:30 Discussie en samenvatting

16:00 Einde bijeenkomst. Deelnemers kunnen meedoen met andere activiteiten die onderdeel zijn van Festival 2030.

Praktisch
De bijeenkomst vindt plaats in het Lente Lokaal – Galerie Café Leidse Lente, Haagweg 4 A11, 2311 AA Leiden
We houden rekening met de geldende Coronaregels
Experttrack What Art Can Do
Doel van deze ontmoetingen is te komen tot overtuigende argumenten over wat kunst kan doen voor een groenere, eerlijkere en meer duurzame wereld, wat niet, en hoe.

Soms – zoals bij hersteltrajecten in de gezondheidszorg – is wetenschappelijk al aangetoond hoe efficiënt het inzetten van kunst kan zijn. Het leidt tot snellere genezing en een grotere welzijnsbeleving. Maar welke rol speelt kunst binnen kansengelijkheid? En wat kunnen kunstenaars en cultuurprofessionals doen aan de klimaatcrisis?

De ontmoetingen zijn gericht op cultuurprofessionals, wetenschappers, maatschappelijke organisaties en mensen die werkzaam zijn in gerelateerde sectoren. Deelname kost € 25 per ontmoeting en € 10 voor de expertsessie (inclusief btw). Een passe-partout kost € 85 (inclusief btw).

Locatie
Lente Lokaal – Galerie Café Leidse Lente, Haagweg 4 A11, 2311 AA Leiden
Kosten toelichting
Deelname kost € 25 per ontmoeting en € 10 voor de expertsessie (inclusief btw). Een passe-partout kost € 85 (inclusief btw).
Omschrijving doelgroep 
Cultuurprofessionals, wetenschappers, maatschappelijke organisaties en mensen die werkzaam zijn in gerelateerde sectoren.
Illustration
 
Deel dit: