Activiteit

TC Kunst en Zorg Community Zoom bijeenkomst

donderdag 17 maart 2022 , 19:00 - 20:30 uur
Illustration

Dit is de maandelijkse zoom bijeenkomst van de Turnclub Kunst en Zorg Community.

Binnen deze vakgroep willen we makers, denkers en zorg-professionals met prikkelende hulpvragen met elkaar in contact brengen middels regelmatige werksessies. Kunst en Zorg gericht op alle disciplines en achtergronden die te maken hebben met kunst en zorg.

We komen iedere 3e Donderdag van de maand samen via Zoom.
Meld je aan via kunstenzorg@turnclub.org en je krijgt de zoomlink aan het begin van die week in je mailbox.

 

Dit is een uitnodiging voor de 6e zoom meeting van de Turnclub Kunst en Zorg community op donderdagavond 17 maart van 19.00 tot 20.30 uur.

Let op: Deze bijeenkomst zal deels worden gehouden in het Engels.


Gastsprekers van de avond zijn Jennifer Kanary Nikolov(a) en Theresa Feldmann.

Jennifer is beeldend kunstenaar en is geïnteresseerd in thema's rondom geestelijke gezondheid.
Teresa is All round designer.


Een stukje over Jennifer:

Sinds 1998 gaat mijn werk over de fysische eigenschappen van een gedachte. Hoe ziet een gedachte eruit als het een vorm, materiaal, kleur, etc zou hebben. Hierin kijk ik naar gedachten op micro en macro niveau. De kracht van een gedachte op ons lichaam, op onze verhalen en ons handelen in de wereld. Maar ook de empathische gedachte waarin we de gedachten van anderen kunnen begrijpen.

In 2005 stierf mijn schoonzusje in een toestand van psychose, na haar overlijden begreep ik pas echt hoe weinig de woorden 'hallucinatie' en 'waanvoorstelling' iets vertellen over wat iemand daadwerkelijk ervaart. Ik kreeg toen net de kans om een PhD te doen in Engeland bij Universiteit van Plymouth - daar mocht ik artistiek onderzoek combineren met academisch onderzoek. Ik begon een autoethnografisch onderzoek. Ik bestudeerde bestaande psychose simulaties en analyseerde deze naast biografische verhalen en bouwde argumentatie voor het gebruiken van kunst om psychose beter te begrijpen. Ik kreeg geld van de Johnson & Johnson Citizenship Trust om deze theorie om te zetten in de praktijk. Dit werden The Wearable en The Labyrinth. Sinds dien geven we workshops aan iedereen die de psychose beter wil begrijpen. Hiermee verdienen we onze inkomsten, maar als kunstenaar blijf je zoeken naar nieuwe dingen. Het nieuwe kan ook zitten in verdieping.

Boven genoemde projecten simuleerden samen 33 subjectieve ervaringen van psychose. Als een soort zelf opgelegde post-doc ben ik gaan zoeken naar een patroon tussen deze ervaringen. Ik wilde proberen of het mogelijk was om een beter verhaal neer te zetten, een verhaal dat alle verhalen rondom psychose zou kunne vasthouden. Dit is cruciaal want het blijkt dat 1 op de 13 mensen een psychotische ervaring zullen meemaken voor hen 75ste. Het is veel meer aanwezig dan de meeste mensen weten. Omdat er zo'n taboe op rust weten de meeste mensen niet wat het is, of hoe het te herkennen. Na jaren puzzelen heb ik denk een oplossin gevonden in De Anoiksis Theorie. Dit verhaal vergt dat mensen het woord Anoiksis leren kennen. Zie het als een installatie kunstwerk als het lukt om het woord Anoiksis in de maatschappij te installen.

Van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie 'Bouwen aan Talent' (waar een junior designer gekoppeld wordt aan een senior designer) hebben we geld gekregen om hiervoor een beeldtaal te ontwikkelen. Dit doe ik samen met pas afgestudeerde Teresa Feldmann.

Jennifer zal samen presenteren met haar net aangestelde samenwerkingspartner Teresa Feldmann. Teresa is van het project Bouwen aan Talent van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en helpt mee om een design te vinden voor de theorie-map.

Een stukje over Teresa Feldmann:

The brief by roomforthoughts instantly sparked my interest because it challenges mindsets and offers opportunities for unlearning.

In my own practice, in any given topic, my goal is to understand what is fundamental but remains to be unseen or ignored. I often ask myself⁠ these five questions: why is it this way? What have I assumed? What could this be? What have I stopped noticing? What else? Reading about the Anoiksis Map, I sense that it tries to uncover something fundamental about the human condition.

I like the human scale. I focus on low-tech sustainability of adjusting habits and mindsets, while questioning the unintelligible technoscientific solutionism often practiced in (industrial) design. My Dutch design education nurtured this inclination and as a consequence I've become a critical systems thinker, whether I tackle the economy, ecology, or history.

Lately my focus has been on how to make people care. Care about climate change, poverty, gender inequality. I'm critical of black-box solutionism fixing (all) our problems. For years I've been designing relatively low-tech services/products/systems aiming to shift people's mindsets. A mindset relates to thoughts; moreover it's a mental attitude as well as an interpretation of feelings and thoughts.

Over 'Anoiksis':
Jennifer en Teresa zullen ons deze avond vertellen over het project waarbij een nieuw woord wordt gelanceerd in de maatschappij als gedachte-installatiekunstwerk: Anoiksis.

Uitgangspunt om dit woord- dit concept- te introduceren - is het hebben van betere gesprekken over onze (mentale)gezondheid waarin de focus een subjectieve ervaring is.

Een woord dat een model behelst: 'The Anoiksis Map' en 'The Anoiksis Theory' omvat 5 gebieden, waarvan een deel best radicaal is (maar wel wetenschappelijk te testen). Samen vormen zij het "The Anoiksis Experiment".

Jennifer en Teresa zullen dit concept toelichten:
Het concept omvat een andere kijk op (mentale) gezondheid, en het woord 'Anoiksis' sluit aan bij een eerdere zoom waarin de behoefte naar voren kwam voor het vinden van een gemeenschappelijke taal tussen de kunst en zorg wereld.

Jennifer en Teresa zullen vertellen over de strategie en het eindontwerp presenteren en wanneer dat mogelijk is willen zij hun concept ook (deels) met ons testen.

Hier alvast een draft manifesto van het woord en de theorie:

BEYOND DIAGNOSIS — THE ANOIKSIS MANIFESTO:
https://medium.com/beyond-diagnosis-the-anoiksis-chronicles/beyond-diagnosis-the-anoiksis-manifesto-dc950aa900a6 


Wil je alvast meer weten over Jennifer? kijk ook op haar andere websites:
www.labyrinthpsychotica.org  en www.roomforthoughts.com  en http://www.roomforthoughts.org  
 

Locatie
ONLINE
Deel dit: