Activiteit

Climate Narratives: The Intergenerational Climate Crimes Act

maandag 13 juni 2022 , 18:30 - 20:30 uur
Illustration

Climate Narratives: The Intergenerational Climate Crimes Act

Akademie van Kunsten in samenwerking met Framer Framed

Met bijdragen van: Radha D’Souza, Daphina Misiedjan, Linda Steg, Jonas Staal, Hicham Khalidi en Liesbeth Bik.

The Intergenerational Climate Crimes Act
Ons huidige juridische system faalt in het vervolgen van transnationale bedrijven en staten als klimaatcriminelen, ondanks hun ecocidale impact. 'The Intergenerational Climate Crimes Act', ontwikkeld door de Indiase advocaat, academicus en onderzoeker Radha D’Souza en kunstenaar Jonas Staal, omvat een nieuw juridisch raamwerk voor klimaatrechtvaardigheid toegepast op klimaatmisdrijven die zouden zijn gepleegd door Unilever, ING, Airbus en de Nederlandse staat.

In 2021 inaugureerden D’Souza en Staal hun Court for Intergenerational Climate Crimes (CICC) in Framer Framed, Amsterdam. In dit alternatieve klimaattribunaal organiseerden zij publieke hoorzittingen waar rechters, aanklagers, en getuigen bewijslast presenteerden van de klimaatmisdaden gepleegd door transnationale bedrijven en staten.

Het leidende juridische document van dit klimaattribunaal is The Intergenerational Climate Crimes Act, opgetekend door D’Souza. In plaats van de focus te leggen op 'rechten' richt dit document zich op wederzijdse afhankelijkheid (interdependency): als men een rivier schaadt, dan schaadt men niet alleen het leven van de rivier zelf, maar dat van alle mensen, dieren en planten die in wederzijdse afhankelijkheid met de rivier leven. Rechten zijn dus nooit individueel of te reduceren tot privébezit: ze zijn wederzijds afhankelijk en intergenerationeel.

Tijdens deze bijeenkomst zullen de leidende principes van The Intergenerational Climate Crimes Act worden geïntroduceerd, gevolgd door het voorlezen van de vonnissen betreffende de zaken die in de CICC zijn gevoerd tegen Unilever, ING, Airbus, en de Nederlandse staat. Genodigde sprekers zullen reageren op dit alternatieve juridische raamwerk, en de uitdagingen bediscussiëren van het tot stand brengen van nieuwe transformatieve juridische verbeeldingen te midden van de zesde massa-uitsterving.

Programma
18:30-18:35 uur Welkom en introductie door Radha D’Souza  (Universiteit van Westminster, VK) en Jonas Staal (beeldend kunstenaar)
18:35-18:50 uur Publieke lezing Intergenerational Climate Crimes Act
18:50-19:10 uur Uitspraken in de zaken Unilever, ING, Airbus en de Nederlandse Staat
19:15-19:30 uur Reactie Daphina Misiedjan (Universiteit Utrecht)
19:30-19:45 uur Reactie Linda Steg (Universiteit Groningen)
19:45-20:15 uur Discussie onder leiding van Hicham Khalidi (Jan van Eyck Academie, Maastricht
20:15-20:20 uur Laatste reactie door Liesbeth Bik (voorzitter Akademie van Kunsten) en Framer Framed
20:20-20:30 uur Afsluitend statement door Radha D’Souza

Reeks Climate Narratives
De bijeenkomst is samengesteld door de Akademie van Kunsten in samenwerking met Jonas Staal en Framer Framed, Amsterdam op uitnodiging van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) voor de maandelijkse webinarserie Klimaat van alle Kanten.

De bijeenkomst is ook de aftrap van de Akademie van Kunsten Climate Narratives; een serie bijeenkomsten die vanaf september 2022 gaan plaatsvinden. In de Climate Narratives belichten leden van de Akademie van Kunsten (aspecten van) de klimaatcrisis vanuit hun artistieke praktijk om nieuwe verbeeldingen van het klimaatvraagstuk tot stand te brengen.

Praktische informatie
Datum: Maandag 13 juni 2022 van 18.30 tot 20.30 uur, inloop vanaf 18.00 uur
Locatie: Het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, 1011 JV Amsterdam
Voertaal: Engels
Nadere informatie: annelies.ten.have@knaw.nl

De bijeenkomst is ook online te volgen via ZOOM. Meld je aan voor de link.

Locatie
KNAW, Tinbergenzaal, Het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, 1011 JV, Amsterdam
Kosten
Gratis
Doelgroep
Alle volwassenen
Deel dit: