Marjolijn Zwakman

Performancekunstenaar onderzoeker
Mijn expertise

Wat kunnen we van elkaar leren als we de tijd nemen om in ontmoeting te treden en onze denkbeelden op het spel zetten? 


In mijn interactieve performances en workshops onderzoek ik samen met mijn opdrachtgever wat er gebeurt als we de regels en protocollen van het systeem tijdelijk loslaten. Wat voor spanning roept dat op en wat voor ruimte? Wat kunnen we van elkaar leren als we de tijd nemen om in ontmoeting te treden en onze denkbeelden op het spel zetten?
Ik werk graag samen met opdrachtgevers die bereid zijn om een bepaald risico te nemen en kennis te maken met alternatieven.


Sinds 2019 ben ik als extern kenniskringlid aangesloten bij verschillende lectoraten. Ik onderzoek hoe we principes uit de performancekunst kunnen inzetten om te werken aan praktijkvragen die 'ertoe doen' maar waar we nog niet direct raad mee weten. Ik ontwikkel methoden waardoor organisaties kunnen leren van werkwijzen uit de kunsten.


Ik werk hieraan door interactieve bijeenkomsten, workshops en (video)performances te maken in samenwerking met studenten, docenten, onderzoekers, lectoren en leidinggevenden van binnen en buiten het instituut. Hierover schrijf ik essays en bijdragen aan vaktijdschriften.