Activiteit

Passief luisteren in het veld van Ba - Filosofische matinee

zondag 1 mei 2022 , 15:00 - 18:00 uur
Illustration

Passief luisteren in het veld van Ba - Filosofische matinee met Emiko Tsuyuki 

De voertaal van dit programma is Engels
Wat hoor je als je passief luistert en wat doet dat met je relaties? Het Japanse concept Ba, een energieveld, geeft inzicht in hoe we in een groep met elkaar verbonden zijn. Creativiteit en ideeën ontstaan volgens Ba dan ook niet individueel, maar relationeel. Ba geeft ruimte voor stemmen in onszelf en in de groep die anders onderdrukt zouden worden. Ook in wat niet gezegd wordt ligt waardevolle kennis, de tacit knowledge. Emiko leert je “passief luisteren”, een houding waarbij je jezelf eerst “leeg maakt” en afstemt op Ba.

Emiko Tsuyuki is hoogleraar aan de Chuo Business School in Tokio. Zij is gespecialiseerd in organisatietheorie met een focus op teamwork en collectieve creativiteit.

Gastcurator & nomadisch filosoof Renate Schepen is gepromoveerd aan de Universiteit van Wenen in interculturele filosofie. Daarvoor studeerde ze filosofie in Amsterdam, Montevideo en Accra. Nu woont ze sinds een aantal jaar in Egmond aan Zee. De plekken waar ze is, beïnvloeden haar denken. We verplaatsen ons dan ook niet voor niets naar haar omgeving; zij nodigt ons uit om daar met haar te ervaren wat de duinen met ons denken doen. Vanuit het idee dat andere gezichtspunten ons kunnen helpen om met de uitdagingen van de huidige tijd om te gaan. Meer informatie: www.doordacht.net 

Wandelen, eten & filosoferen
Tijdens De Filosofische Matinee verdiep je je in een vraagstuk over en mét je omgeving. Al wandelend krijgen je gedachten de ruimte om zich wijds als het landschap te verspreiden. Daarna bind je ze in meer besloten setting weer samen tot een kernachtig inzicht. Daarbij serveert Robin Food genoeg kleine gerechtjes en wijn om met een goed gevuld gevoel weer in de trein te kunnen stappen.

Locatie
Egmond aan Zee
Kosten toelichting
€ 39,50 (regulier) / € 27,50 (student)
Doelgroep
Alle volwassenen
Deel dit: