Activiteit

Workshop The Anoiksis Experiment

vrijdag 23 september 2022 , 13:00 - 17:00 uur

Workshop The Anoiksis Experiment door dr. Jennifer Kanary
i.s.m. de Kunst en Zorg Community van The Turn Club

Ken je dat gevoel: 'Nou, daar begrijp ik niks van!' In jezelf of een ander? Zodra we iets niet begrijpen is er een empathiekloof. Nieuwsgierig zijn naar iets wat we niet begrijpen is lastig. Zeker als het gaat om heftige (emotionele) ervaringen. Angst overheerst vaak ons vermogen om op tijd nieuwsgierig te zijn of om hulp te vragen. Tegelijkertijd is gezien en gehoord worden cruciaal voor vroegherkenning en empathie. Hoe overbruggen we deze kloof?

The Anoiksis Map workshop
Om dit te kunnen doen stelt artistiek onderzoekspraktijk Roomforthoughts dat we een woord moeten toevoegen aan ons vocabulaire: Anoiksis. Anoiksis betekent 'open geest' in oud Grieks en is gerelateerd aan de transformatie van de lente in hedendaags Grieks. Om dit woord toe te voegen, is het belangrijk om eerst kennis te maken met wat er achter zit. Roomforthoughts heeft na jaren onderzoek in ons welzijn om dit woord een theorie en methode gebouwd. Deze wordt met veel enthousiasme ontvangen in de GGZ, maar o.a. ook door huisartsen. Het installeren van dit concept in ons maatschappij ziet Roomforthoughts als een gedachte experiment. Een gedachte installatie kunstwerk die ons fysiek, mentaal, emotioneel, spiritueel welzijn helpt te ondersteunen.

Wat houdt deze workshop in?
The Anoiksis Experiment is een artistiek onderzoeksproject die met artistieke middelen die radicale nieuwsgierigheid en verbeelding stimuleert. Naar anderen toe, maar ook naar onszelf. Het doet dit met een compleet pakket. Een radicaal en speelse theorie, een gewaagde manifesto, en een multi-functioneel practice-based onderzoeksmethode. Aan het einde van de workshop heb je jezelf of een ander beter leren kennen. En je houdt er een kunstwerk aan over.

Voor wie is deze workshop?
Bijna iedereen krijgt te maken met een periode in het leven van je zelf of dat van een ander dat het even niet goed gaat of goed voelt. Deze workshop is voor iedereen die perspectief zoekt in deze situaties en deze met een 'open geest' (anoiksis) wil onderzoeken. Dit kan iets in je eigen leven zijn. Bijv een ruzie, of ziekte. Maar ook iets in het leven van een ander. Denk aan een client tot wie je moeilijk doordringt, een buurman die raar doet. Maar ook fictief, denk aan het verder uitdiepen van het karakter van een personage of een familielid die er niet meer is, of een werknemer waar je geen grip op krijgt.

Het is vooral interessant voor diegenen die op creatieve wijze anders wil kijken naar welzijn. En nee, we hebben het hier niet over meditatie of mindfulness, maar over een artistiek rode draad die 2000 jaar welzijn aan elkaar bindt.

Wat doen we in deze workshop?
Je krijgt eerst een speelse interactieve introductie van De Anoiksis Methode door te vertrekken vanuit de meest extreme vorm van onbegrepen gedrag: namelijk psychose. Wist je dat 1 op de 13 mensen voor hen 75ste een psychotische episode zal meemaken? Daarmee krijg je inzicht in hoe psychose helemaal niet een 'ver van ons bed show is'. (Age of Onset and Lifetime Projected Risk of Psychotic Experiences: Cross-National Data From the World Mental Health Survey) Door de focus te leggen op subjectiviteit kun je deze methode ook toepassen in het begrijpen van labels zoals Autisme, OCD, Anorexia, Delier, Dementie, etc. Maar het kan ook ingezet worden om een ruzie te onderzoeken of een ziekte. Na de introductie mag je zelf creatief aan de slag gaan en een eigen Anoiksis Map maken. Aan het einde heb je een alternatief (zelf)portret dat ontstaat door samen te wandelen op papier. Je krijgt materieel mee om thuis verder te werken.

Moet ik nog iets meenemen?
Ja, dit is wel belangrijk. Wij leveren papier en Anoiksis stickers aan. Jij neemt mee je eigen pennen, stiften, verf, stickers, potloden etc. Verder neem je openheid en authenticiteit mee. Denk alvast aan een situatie dat je zou willen onderzoeken?

Moet ik een creatieve achtergrond hebben?
Nee, je hoeft geen ervaring of kunstachtergrond te hebben. Wel vragen we je je angst voor het witte papier te overwinnen en gewoon te durven Doodlen...

Hoe meld ik me aan?
Stuur een mailtje naar kunstenzorg@turnclub.org

Deelname is gratisĀ dankzij een bijdrage van Stichting DOEN
Er is plaats voor max 25 deelnemers
Locatie: De Turnzolder

Roomforthoughts
Dr. Jennifer Kanary (PhD) is artistiek onderzoeker en oprichter van artistiek onderzoekspraktijk Roomforthoughts. Jennifers werk draait om het begrijpen van gedachten en hoe deze ons handelen bepalen. Ze heeft veel ervaring in het samenbrengen van 'stakeholders' om subjectieve ervaringen van mentale ervaringen beter te begrijpen, te normaliseren, en in samenwerking met academische en artistiek methodes onderzoek uit te voeren om gezamenlijk innovatief hulpgereedschap te ontwikkelen.

Locatie
Nieuwe Keizersgracht 1A, 1018 DR Amsterdam
Kosten
Gratis
Kosten toelichting
mogelijk gemaakt door een bijdrage van Stichting Doen
Doelgroep
Alle volwassenen
Deel dit: