Activiteit

BOSLANDBOUW in het Voedselmuseum

zaterdag 15 oktober 2022 , 13:30 - 16:00 uur
Illustration

Op deze laatste zaterdag van het seizoen staat het Voedselmuseum in het teken van het bos; de geuren, kleuren, smaken en lessen die het bos ons te bieden heeft.

Theatermaker Sien Vanmaele neemt je mee in een zintuigelijk ritueel over het helende effect van de natuur, geinspireerd door japanse Shinrin-yoku of bosbaden. Ze laat op haar manier het bos voelen, ruiken en proeven en brengt zo de stadsmens - en zichzelf - weer met de voeten op de grond.

Daarnaast proef en luister je naar de smaken van Almeerse boslandbouw op Utopia Eiland. Vier verschillende gerechten met ingredienten uit Utopia Eiland nemen je mee naar de rijkdom van ecosysteemherstel. 

Programma:
13:30 - 14:00 uur Inloop
14:00 - 16:00 uur Rotatie tussen bosbad performance van Sien Vanmaele, bezoek Voedselmuseum en proeverij boslandbouw Almere - Utopia Eiland.

BOSLANDBOUW op UTOPIA EILAND

Voor de laatste keer van dit seizoen een zintuigelijke middag om op speelse, theatrale en culinaire wijze kleur te geven aan actuele discours in de landbouw: agroforestry (of wel: boslandbouw).

We proeven deze middag de vruchten van boslandbouw in Almere, rechtstreeks uit Utopia Eiland. Xavier San Giorgi en zijn community tonen hoe rijk ecosysteemherstel kan zijn. De sleutel om dat te bereiken? Landbouw met bomen, struiken en vaste planten. Herstellende landbouw dus. Van akker tot stadsgroen. Samsamkookt bereid vier gerechten met de oogst van Utopia Eiland om deze verhalen kleur en smaak te geven. 

Schuif aan en laat je verrassen door de voordelen van bomen in het boerenland en akkerland in het bos! 

THEATERMAKER SIEN VANMAELE

Sien Vanmaele maakt theatervoorstellingen met en over eten. "Kookworkshops ter voorbereiding op het einde van de wereld" is een meerjarig onderzoek naar het voedsel van de toekomst. Vastbesloten om zich niet te laten grijpen door klimaatangst, zoekt Sien vanuit haar keuken naar antwoorden op de klimaatverandering.

Speciaal voor het Voedselmuseum 'n Wilde Keuze, trekt ze zich een week terug in het bos en laat ze zich inspireren door Shinrin-yoku of bosbaden. Bosbaden betekent je met al je zintuigen laten onderdompelen in de bosatmosfeer. Ze laat op haar manier het bos voelen, ruiken en proeven in een zintuiglijk ritueel en brengt zo de stadsmens - en zichzelf - weer met de voeten op de grond. Als we het helende effecten van de natuur ervaren, zouden we er dan beter voor zorgen? 

Sien doet dit veldwerk voor de creatie van drie zintuiglijke voorstellingen ZEEMAAL, LANDMAAL & LUCHTMAAL en laat het publiek nu alvast een kijkje nemen achter de schermen!

een project van Laika theater der zinnen
coaching: Peter De Bie

WAT TE VERWACHTEN VAN HET VOEDSELMUSEUM

KOM KIJKEN, LUISTEREN, PROEVEN, RUIKEN en ETEN bij de nieuwe versie van het Voedselmuseum in Almere Poort. Het Voedselmuseum heeft haar deuren voor een tweede seizoen geopend in de voortuin op het terrein van theatergezelschap Vis a Vis. Een pop-up tentoonstelling over de werelden die achter ons bord schuilgaan. 

In het Voedselmuseum 'n Wilde Keuze ontdekken we de werelden die achter ons bord schuil gaan. Ontdek de verschillende smaken van zeewier, luister naar de geluiden van planten, ontdek voedsel als medicijn, plant een zaadje voor een toekomstige bezoeker en en zie hoe schimmels en bacterien onze grond verrijken. En laat je verrassen door de drie prototypes voor het Voedselmuseum ontwikkeld door leerlingen van het Aeres MBO Almere. 

Wat we eten en hoe we eten is constant in beweging. In het Voedselmuseum staan we stil bij de waarde die eten heeft, voor jou en voor de wereld.

Locatie
Theatergezelschap Vis à Vis
Muiderzandplaats 1, 1361 AK Almere
Kosten
Met korting
Kosten toelichting
De ticketprijzen zijn variabel, daarbij vertrouwen we erop dat tickets geselecteerd worden op basis van je financiële vermogen. Leden van de TURN Community worden uitgenodigd om gebruik te maken van de kortings tickets. Te vinden op de website.
Doelgroep
Iedereen (alle leeftijden)
Omschrijving doelgroep 
De tentoonstelling en het ritueel zijn geschikt voor 10 plus. Maar met de verder informele setting mogen jongeren kinderen onder begeleiding ook mee.
Documenten
Deel dit: