Locatie

De Bikkershof, ecologische stadstuin Utrecht

Bekkerstraat 26-II, Utrecht
Speeltuin , Spirituele ruimte , Buitenruimte, Buurt(moes)tuin

De Bikkershof is gelegen in Utrecht Noordoost, tussen de Bekkerstraat, Biltstraat, Bouwstraat en de Goedestraat. De Bikkershof is dagelijks van 9 tot 18 uur voor publiek toegankelijk vanaf de ingang aan de Goedestraat ter hoogte van nummer 27 en aan de Bekkerstraat ter hoogte van nummer 26.

De Bikkershof wordt door de bewoners zelf onderhouden. 

Met de financiële ondersteuning vanuit het Leefbaarheidsbudget aan de Bewonersvereniging kan het reguliere onderhoud plaats vinden. Voor groot onderhoud, zoals de bestrating en speelmateriaal, is de gemeente Utrecht verantwoordelijk. Een belangrijke voorwaarde voor succesvol zelfbeheer is  voldoende draagvlak bij de bewoners. Bewoners moet goed worden geïnformeerd en zich betrokken voelen zodat het zelfbeheer een gedeelde verantwoordelijkheid is.  

Ook bij de inrichting van de tuin is al toegewerkt naar het zoveel mogelijk betrekken van bewoners bij de tuin.  Bijvoorbeeld, door de aanleg van een dierenverblijf (dagelijkse zorg nodig) en van volkstuinen die aan de bewoners worden verhuurd (regelmatige werkers). Daarnaast heeft een aantal bewoners een vaste klus in de tuin: het maaien van het gras, het legen van de vuilnisbakken, het op orde houden van de zandbak en de verzorging van de dieren of het bijhouden van een specifiek stukje van de tuin als de kruidentuin of de boerentuin.

Ook zijn er over het jaar verspreid verschillende  ‘werkdagen ‘, waarop met ieder die dat wil in de tuin wordt gewerkt. Dit draagt ook belangrijk bij aan de sociale cohesie. Er wordt tijdens de werkzaamheden veel uitgewisseld en bijgepraat. Bewoners leren elkaar kennen en ondernemen gezamenlijk activiteiten.

Naast het noodzakelijke wieden en snoeien zijn er met de vereende krachten van de bewoners al een flink aantal projecten gerealiseerd. Mooie voorbeelden daarvan zijn het aanleggen van de leemvijver met zuiverende helofyten en het plaatsen van de zonnepanelen. Er zijn worden ook  culturele en groene evenementen georganiseerd.

In overleg met het bestuur en omwonenden kunnen hier culturele of buurtgerelateerde evenementen worden voorgesteld.

Illustration
 
Deel dit: