Update

Project-update bij Stil de tijd, na de diagnose dementie

Geplaatst op 5 november 2020, 12:42 uur , door Iris Jousma
Project volgens planning

Inmiddels lopen we naar het einde van de pilot fase toe van mijn project voor het traject 'Stil de Tijd'. De pilot is bijna afgerond.

Uiteindelijk zullen er twee uitwisselingen worden volbracht met families met een familielid met dementie, en een betrokken zorgprofessional. Het project heeft groot en deels op locatie plaatsgevonden, in het woonhuis voor mensen met dementie 'Wonen bij September in Velp'. In de uitwsselingen heeft het 'beeldend dialoog' vorm gekregen.

Tijdens de pilot heb ik de ruimte genomen om verschillende methodieken uit te proberen. 
De omstandigheiden rondom het covid-19 virus hebben invloed gehad op het project, maar het was mogelijk om toch een waardevolle manier van uitwisselen te vinden waarbij er zoveel mogelijk naar is gestreefd om nabijheid te behouden. Een deel is op afstand is gemaakt in online gesprekken, (individuele kennismaking) (Facetime/skype), Stukken van de uitwisselingen zijn door de families onderling gedaan, en er waren live-ontmoetingen op locatie in het woonhuis om het beeldend dialoog gezamenlijk uit te voeren waarin individuele ideeën samen komen.

Iedere uitwisseling verdient tijd en aandacht om de ontwikkelingen in het proces (individueel en gezamenlijk) te kunnen verwerken en daarop voort te bouwen. Veiligheid en geborgenheid zijn essentieel, zo ook het waarborgen van privacy en op een zorgvuldige manier van omgaan met de persoonlijke verhalen, gevoelens en emoties van de deelnemers.

In het proces zijn er vele gesprekken geweest waarin persoonlijke ervaringen en herinneringen zijn gedeeld en waarvoor is onderzocht hoe verbeelding en een gesprek met materialen daarbij kon ontstaan. In heel korte tijd werd ik betrokken in het leven van deze families, en de liefde voor elkaar. Dat voelde heel intiem en warm. Ook kreeg ik een inkijkje in de ingewikkelde kant van de gevoelswereld van mensen, de impact van de dementie op hun leven. In het openstellen en delen van die gevoelswereld wordt de kracht voor verbeelding en verwerking gevonden. Wie ben je? Wie was je? Wie wil je zijn in de toekomst? Wie zijn jullie samen, Wie waren jullie samen (rolpatronen) en hoe willen jullie samen zijn, nu en in de (nabije) toekomst met het proces van de dementie?

De kunst kan helpen om het proces toegankelijker te maken. In te spelen op de dingen die wel gaan, de positieve kant te belichten, ruimte om bezig te zijn met existentiele vragen. En ook het openstellen en delen van persoonlijke ervaringen en verhalen versterkt de verbeelding, en verwerking: de 'kunst' waarin het verhaal besloten zit. 

 

Uitwisseling met verzorgende Jaqueline, een beeldend dialoog waarin dementie wordt verbeeld.