Nicole van Troost

Initiatiefnemer, Verbinder, Bouwer, Docent, Coach, Onderzoeker, denker, plezier maker
Wie is Nicole?

Samen met mijn dochters van op dit moment 8 en 15 woon ik in Zandvoort. Ik ben van beroep orthopedagoog en werk als zelfstandige met-, voor- en ten behoeve van mensen met een communicatief meervoudige beperking. Bijvoorbeeld mensen met een autismespectrum stoornis en een verstandelijke beperking, of mensen met een auditieve- en verstandelijke beperking, combinaties daarvan, etc. Ik ben altijd een eigenzinnige en ten aanzien van de bestaande systemen- kritische zorgverlener geweest. Ik werk graag op de werkvloer, dus ook als begeleider. Van een reguliere orthopedagogenfunctie word ik niet gelukkig, dus ik geef mijn werk zo veel mogelijk op mijn eigen manier vorm en doe dat steeds minder vanuit vaste kaders. Zelfs het woord 'zorg' vind ik niet altijd passend. Het gaat mij in essentie om vanuit gelijkwaardigheid echt contact met elkaar aangaan. Enfin..., te veel om in een profiel te verwoorden. 'Begrijpen en begrepen worden' is voor mij vaak de kern. Zo gewoon mogelijk. Als vereist dat tegelijk ook deskundigheid. Vakmatige deskundigheid en zelfkennis. Hulpverlenen en kunst hebben veel raakvlakken als je het mij vraagt. Omdat het te maken heeft met waarachtigheid en verbinding, en de moed om je kwetsbaar op te stellen.


 


 


 


 


 


 


 


 


 

Mijn werk en hobbies

Mijn werk is mijn passie. Op dit moment werk ik als pgb-begeleider in een aantal gezinnen waarbij een van de kinderen (ook volwassen zonen of dochters!) een communicatief meervoudige beperking heeft. Soms is er ook sprake van onbegrepen gedrag zoals agressief gedrag of zelfverwonding. De complexiteit hiervan is waar ik me het liefst mee bezig houd. Ik zie alle gedrag als communicatie. Ik exploreer graag, dus heb ook altijd wat andere mogelijke projecten waar ik me mee bezig houd. Ik ben daarnaast druk met 'moederen', lees veel en graag en ga het liefst en paar keer per week naar strand, zee, duinen, of bos. Ik houd van denken, mediteren, taal, schrijven. En ook gewoon van samen zijn met familie en vrienden. Kunst, cultuur. Domme tv. Lekker eten. Sauna.

Mijn omgeving

Wat ik in Zandvoort waardeer is de  no nonsens mentaliteit. Mensen staan voor elkaar klaar, al hebben ze meningen waar ik het niet altijd mee eens ben. Heel dichtbij heb ik het goed met mijn eigen buren, dat is goud waard en voelt fijn.

Mijn droom

Ik ben in Zandvoort komen wonen omdat ik daar een Thomashuis startte met de vader van mijn kinderen (- inmiddels al jaren gescheiden -). Wij zorgden in ons Thomashuis voor mensen met een beperking en woonden daar ook zelf. Onze kinderen zijn er geboren. Het starten van een Thomashuis zegt iets over het verlangen dat ik heb om een inclusieve samenleving te realiseren, waarbij we ons er bewust van zijn dat iedereen iets te geven heeft en iedereen hulpbehoevend is.

Mijn expertise

Ik weet veel over communicatie en taal. Dus ook nonverbale communicatie, de betekenis van gedrag, hoe je kunt communiceren met lichaamstaal, voorwerpen, volgorden van handelingen, de manier waarop de omgeving is ingericht, etc. Ik ben gebarenvaardig. Ook weet ik veel van het verschil tussen kunnen en aankunnen, met name bij mensen met een zgn 'dysharmonisch ontwikkelingsprofiel'. Ik heb ook aardig wat kennis (en ervaring) op het gebied van 'je eigen instrument zijn' in zorg- en hulpverlening. Waarbij het minstens zo veel gaat om 'zijn' dan om 'doen'. Mijn theoretische kennis gaat altijd hand in hand met de praktijkervaring die ik heb opgedaan en nog steeds doe. 


Laat but not least houd ik van schrijven/verwoorden, doe ik graag, kan ik gemakkelijk en goed.

Mijn mogelijkheden

Ik houd van exploreren, mensen en initatieven met elkaar verbinden en daarbij out of the box denken. Ik ben een snelle, creatieve denker. 


Ik weet niet precies wat ik onder 'projecten' moet verstaan. Maar ik ben laagdrempelig in het contact en overal waar mensen 'anders dan anders communiceren' kun je mij inzetten, graag ook in het directe contact, daar word ik het meest gelukkig van. Ik heb in het verleden ook veel trainingen gegeven, en hoewel ik niet supergraag in de belangstelling sta en zeker niet als het formeel is, kan ik vanuit mijn enthousiasme en gedrevenheid in werk goed een groep te woord staan.

Relevante ervaring

Pffff...., ik zou niet weten waar ik moet beginnen. Tientallen jaren contact met mensen met communicatief meervoudige beperking, waaronder ook tien jaar met hen samen geleefd in ons Thomashuis. 'Gewoon' natuurlijk levenservaring..., dochter zijn, moeder, vriendin, vrouw van.., gescheiden zijn, gepokt en gemazeld door wat het leven je zoal brengt ;-) Heb twee jaar geleden na onderzoek ontdekt dat bij mij sprake is van hoogbegaafdheid, wat een aantal 'zijns-kenmerken' met zich meebrengt die me een hoop bruikbaar zelfinzicht hebben gegeven. Dus in die zin heb ik ook ervaring met in zekere zin 'een vreemde eend in de bijt zijn', al heb ik me natuurlijk onwijs geleerd aan te passen (wat ik nu weer een beetje aan het afleren ben).

Projecten waaraan Nicole bijdraagt