Vacature/hulpvraag

Kunstenaars gezocht! Nieuws kan constructiever

Geplaatst op 8 december 2022, 16:46 uur
Illustration

Hi lezer, vind jij het nieuws ook zo negatief de laatste tijd? Ik vind dat dat anders kan en daarbij heb ik jouw hulp nodig!

 

Mijn naam is Lisa Sprenkels en ik zit in mijn afstudeerjaar Kunst & Economie aan de HKU (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht). Mijn afstudeerthema begon met ‘de balans tussen de positiviteit en de negativiteit binnen de media, gericht op het nieuws’. Na wat onderzoek en een aantal mensen uit dit vakgebied gesproken te hebben, ben ik geswitcht van positieve journalistiek naar constructieve journalistiek als thema, want ik ben erachter gekomen wat voor een mooie vorm van journalistiek dit is! Constructieve journalistiek wordt ook wel gezien als oplossingsgerichte journalistiek. Het beperkt zich niet tot het aanstippen van maatschappelijke problemen, maar focust op mogelijke oplossingen. Het is toekomstgericht, oplossingsgericht en handelingsgericht. Naar mijn mening is dit dé manier om nieuws te publiceren door de positieve, maatschappelijke impact die het heeft. Het maakt de mens, de wereld en het nieuws een stukje mooier. 

 

Ik hoor u al denken, wat hebben kunstenaars hier mee te maken? Nou, heel veel! Kunstenaars hebben naar mijn mening een gave om de wereld om zich heen te deconstrueren. Als we dit projecteren op mijn afstudeerthema, kan dat dus ook met journalistiek en actualiteit. De huidige nieuwsmedia schetst een nogal dystopisch vooruitzicht zou je kunnen zeggen. Kunstenaars zijn in staat om dit soort nieuws te deconstrueren en een nieuwe werkelijkheid te creëren die positiever is. Ik ben op zoek naar een kunstenaar die samen met mij wil kijken hoe we het nieuws een constructievere draai kunnen geven. Alle suggesties/tips/trics/ideeën/vragen zijn welkom!

 

Groetjes, Lisa Sprenkels

Lisasprenkels.ls@gmail.com

Ingangsdatum
per direct mogelijk.
herhalend
tot wanneer nodig. Uiterlijk tot juli.
Beloning
Samen een steentje bijdragen aan beter nieuws en een positievere samenleving!
Deel dit:
2 reacties

Jort Bonne

do 19 januari 2023 21:51
Hoi Lisa, toevallig schreef ik de Volkskrant vandaag een reactie met een gelijke strekking! Ik ben dus verrast door je initiatief en denk graag mee. Hoe kunnen we contact maken?
Groet,
Jort

Lisa Sprenkels

do 26 januari 2023 17:40
Hoi Jort, erg bedankt voor de reactie en interesse! Mijn mail is:
lisasprenkels.ls@gmail.com. Inmiddels is er al enige voortgang geweest in mijn afstudeerproject. Als u een mailtje naar mij stuurt (of ik naar u als u uw mail doorgeeft) zal ik de progressie graag delen. Dan kunnen we kijken of we wat v... lees meer

bericht verwijderd

Vraag gesteld door