Activiteit

De Naaikrans #3: Intercultureel Handwerken | Online

woensdag 17 maart 2021   |   19:30 uur   |   Online

De Naaikrans, georganiseerd door de Feministische Handwerk Partij (Emmeline de Mooij en Turnado Margreet Sweerts) i.s.m. Atria, is een studiebijeenkomst, een spa-ervaring en een naaikransje ineen. In deze eerste aflevering van de vijfdelige serie herstellen we de verbinding met de vergeten geschiedenissen van onze voormoeders. Al lezend, sprekend en reparerend wordt de rol van vrouwen in de textielproductie verkend.

Op welke manier zijn koloniale structuren nog steeds verweven in de huidige textielproductie? Hoe draagt handwerken bij aan gemeenschapsvorming in verschillende delen van de wereld? En hoe wordt gemeenschap of cultuur uitgedrukt in handwerk?


Migratie heeft van oudsher een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van textiel. Denk aan de zijderoute die al sinds de 5e eeuw v. Chr. in gebruik is om stoffen te verhandelen. Of de katoenplantages in de koloniën waar slaven te werk werden gesteld. Ervaringen die tijd- en plaatsgebonden zijn worden vertaald in patronen, kleuren en texturen, en vinden hun weg over de hele wereld.

In De Naaikrans #3 belichten verschillende sprekers hoe handwerken wordt ingezet om verlies te verwerken, verhalen door te geven, geschiedenissen vast te leggen en te verbinden. Tegelijkertijd leer en oefen je een reparatietechniek.

Sprekers zijn borduurster, fotograaf en verzamelaar van traditionele Jordaanse en Palestijnse jurken Fatima Abbadi (talk) en filmmaker, en fotograaf en onderzoeker van Hollandse regionale streekdrachten Theodoor Johannes. Theodoor Johannes zal ook een handwerktechniek demonstreren. Performancekunstenaar, handlezer en vervaardiger van vliegende tapijten Janneke Raaphorst verzorgt een reparatie-meditatie. Een bijzondere rol is weggelegd voor een tekst. In deze aflevering is dat ‘Nu Shu’ (‘Female Writing in China’) van Wang Ping. Een tekst over een geheime (borduur)taal in China die alleen door vrouwen gesproken werd. De tekst wordt voorgedragen door filmmaker Ruini Yang.

Alle genders zijn welkom!


lees hier meer en bestel je ticket! 

Let op: deze aflevering van De Naaikrans is in het Engels. De Engelse aankondiging vind je hier.

Locatie
Online
Aanmelden
Aanmelding vooraf noodzakelijk