Activiteit

TERUGBLIK: De kracht van kunst in cultuurparticipatie #4

donderdag 2 december 2021 , 15:00 - 17:00 uur
Illustration

Lees de TERUGBLIK van deze sessie hieronder


De kracht van kunst in cultuurparticipatie #4 Wat is cultuur zonder zzp’ers?

De kracht van kunst in cultuurparticipatie laat inspirerende denkers en doeners uit het veld aan het woord over kansen en uitdagingen in de dagelijkse praktijk. In de kunst- en cultuursector wordt het overgrote deel van de banen vervuld door zzp’ers en dit percentage is de afgelopen jaren alleen maar gegroeid. In deze kracht van kunst sessie leer je hoe je als zzp’er kan aansluiten bij de actuele ontwikkelingen en financiële stromen binnen de culturele sector. (online bijeenkomst is gratis)

In het programma komen de volgende vragen aan bod:

Welke kansen en mogelijke samenwerkingen liggen er op het gebied van cultuur als middel tot cultuurparticipatie? Welke competenties en kennis heb je daarvoor nodig?
Hoe kun  je jouw expertise en ervaring inzetten in het onderwijs? Wat wordt daar van je verwacht en hoe kun je de benodigde competenties ontwikkelen?
Fondsen en subsidies, óók voor zzp-ers. Hoe je praktisch en zonder hoofdpijn steun voor jouw project of jouw ontwikkeling kunt aanvragen.

 

EEN TERUGBLIK:

Op donderdagmiddag 2 december was de online sessie ‘De kracht van kunst in cultuurparticipatie #4 'Wat is cultuur zonder zzp'ers?' door CultuurOost, ondersteunings en netwerkorganisatie voor kunst en cultuurparticipatie in Gelderland. 
 
De sessie werd ingeleid door Lilly van Engen, adviseur Cultuur Oost over het belang van kunstenaars in het onderwijs en het sociale domein. Daarna waren er twee gastsprekers; Danielle Bouwmeester, en Merel Bakhuizen. 
 
Danielle Bouwmeester: dans in het basisonderwijs
Danielle Bouwmeester geeft dans/theater workshops in het basisonderwijs: “Je kunt wel gewoon dansles geven, maar dan beperk je jezelf ook. Ga opzoek naar jouw eigenheid om contact te maken met een groep. Het onderwijs vraagt om jouw interactie met leerlingen op een verassende manier.”
Danielle richt zich o.a. op de behoeftes die er in het onderwijs spelen, maar vanuit de beeldcultuur waarmee de leerlingen in aanraking komen: Van TV, het internet, de maatschappij. Zij ziet de kunstenaar als een intermediair die deze beeldcultuur bespreekbaar kan maken. Want het is ook de bron van inspiratie van de kunstenaar. 
 
Ook ging Danielle in over de praktische kant van de cultuurpunten in de regio die kunstenaars aan scholen verbindt en tevens werkt met CMK subsidies biedt om zowel het kunst en cultuuraanbod in de regio centraal aan te bieden maar ook om de kwaliteit te waarborgen. Deze cultuurpunten zijn niet alleen regionaal verbonden maar zijn te vinden door het hele land.
 
Merel Bakhuizen: ‘Muziek voor je Brein’
Een  mooi voorbeeld van verbinding tussen kunst en zorg was de tweede gastspreker; Merel Bakhuizen: Zij heeft de organisatie ‘Muziek voor het brein’ opgericht. Merel is een voormalig Ergotherapeut met studie en werkervaring in ziekenhuizen en een revalidatiecentrum.  Vanuit haar affiniteit met muziek en interesse in de positieve effecten van muziek is ‘Muziek voor het brein’ ontstaan: Een organisatie die zich richt op het faciliteren van muzieklessen aan volwassen in groepsverband. Zij weet docenten te verbinden aan de doelgroep, gericht op lokale en regionale vraag en aanbod. 
 
Merel kwam er achter wat voor haar werkte door te kijken naar een voor haar nieuwe sector; die van de kunst, maar ook naar een nieuwe omgeving en doelgroep. Het doel werd een methode te ontwikkelen om op een laagdrempelige manier muziek educatie toegankelijk te maken voor volwassenen. 
 
Het viel haar op dat er nog maar weinig aanbod is voor deze doelgroep, maar dat juist actief bezig zijn met muziek bij volwassenen positieve effecten heeft: 
Bij ouderen bijvoorbeeld die drie maanden elke week muziekles kregen, verbeterde het efficiënt functioneren en konden flexibeler en sneller omgaan met taken. De Cognitieve en executieve functie verbeterden.
Door het aanbieden van groepslessen verviel de prestatiedruk, werden de prijzen lager, het doel werd anders, ook werd het een sociale aangelegenheid wat mensen motiveerde om mee te doen. 
Het vereist wel van de docent om niet resultaat gericht te zijn, maar vanuit coaching te werken, en flexibel te zijn met de lesinhoud. 
 
Ook kreeg zij te maken met vaste denkpatronen uit de verschillende expertise gebieden. Klassieke doelen en waarden moesten doorbroken worden; de lat moest worden verlaagd. ‘Je hoeft geen Mozart te kunnen spelen om wel de positieve effecten van muziek op het brein te kunnen ervaren.’ 
 
De kwaliteit waarborgen doet zij door een zorgvuldige screening van de docenten. Het gaat om de persoonlijke motivatie, en de visie snappen. Maar ook door te kijken naar verwachtingsmanagement en de terugkoppeling van cursisten.  
Het zijn docenten met praktijkervaring en autodidactische ervaring; vaak hebben zij al in bandjes gespeeld en treden zij zelf ook op, en hebben een duidelijke visie en motivatie wat zij willen bereiken. 
Vanuit ‘Muziek voor je brein’ gaat het om persoonsvormende doelen: kritisch denken, het hebben van een open blik, kijken en praten over kunst en je daarvoor openstellen. Het zijn andere doelen dan de ambachtelijke doelen. 
 
Fondsen en Subsidies
Ten slotte was er een sessie over het aanschrijven van fondsen door Jessica de Jager. Zij is o.a. advies begeleider voor cultureel ondernemers bij Schakel 25 en het ArtEZ business center. Haar sessie ging over het belang van subsidie aanvragen en het schrijven van een plan met begroting. “Wat is een goed plan? Een plan is een goed plan als je het voor je kunt zien: hoe concreter hoe beter. Maar ook moet je er zelf de volle 200% in geloven. Doe onderzoek naar de doelgroep, je mitsen en maren, laat je twijfels wegnemen en bel ook met het fonds waar je de aanvraag doet met al je vragen. Lees de voorwaarden van je fonds zorgvuldig.
Voor advies over het schrijven van je Projectplan kijk op de website van www.schakel025.nl ook hebben zij een overzicht van landelijke fondsen, en fondsen gericht op ZZP’ers en kleine ondernemers. 
Als tip gaf Jessica mee dat een stichting oprichten zin heeft als je van plan bent meerdere projecten te organiseren met meer mensen om je heen. 

Locatie
Cultuur Oost - regio Gelderland
Kosten
Gratis
Deel dit: