Activiteit

Opening Shadow Floriade

vrijdag 22 april 2022 , 16:00 - 19:00 uur
Illustration

Opening Shadow Floriade
Op 22 april, de Dag van de Aarde, verwelkomen we je op de opening van de Shadow Floriade die Zone2Source ter ere van het 50-jarige bestaan van het Amstelpark organiseert. Ontworpen voor de Floriade van 1972 verbeelden wij het Amstelpark vijftig jaar later als proeftuin voor kunst & ecologie waarin we samen met kunstenaars en publiek experimenteren met een nieuwe samen-leving van mens en natuur.

De Floriade van 1972 was de de grootste wereldtuinbouwtentoonsteling tot dan toe. Datzelfde jaar kwam ook het rapport van Rome uit: Grenzen aan de Groei. Voor het eerst werd op grote schaal bekend dat er een houdbaarheidsdatum aan de aarde is en stak het mondiale milieubewustzijn de kop op. Op de Floriade van 1972 was hier maar weinig van te merken. Daar brengt de Shadow Floriade nu verandering in.

Tijdens de Shadow Floriade onderzoeken en ontginnen kunstenaars samen met bezoekers de aarde, schaduwkanten en ondergrondse kennis van het park. We stellen de vraag: Kan een park in tijden van ecologische crisis waarin steeds meer mensen in steden wonen, een plek zijn om nieuwe relaties tot de natuur te oefenen? Geen doemdenken, maar mensen meenemen in de verbeelding en experimenten van kunstenaars om onze verbondenheid en afhankelijkheid van de lucht, planten, dieren, microben anders te ervaren.

De Shadow Floriade presenteert – parallel aan de Floriade 2022 van Almere – tussen april en oktober 2022 tentoonstellingen, buitenwerken, expedities en workshops over nieuwe verbeeldingen en ervaringen van natuur. Bekijk hier de rest van het programma

Openingsprogramma
De Shadow Floriade opent op vrijdag 22 april in aanwezigheid van de kunstenaars om 16.00 uur in het Glazen Huis met de tentoonstelling Perfect Nature: Amstelpark Test Park, een samenwerking met CREAM (Westminster University) met Neal White, Tina O'Connell en Uriel Urlow.

Tevens openen we enkele installaties buiten in het park: het Contemplatorium van Rob Sweere, Camera Obscura van Rick Abelen en Universe van Robert van der Horst die naast al bestaande buitenwerken te zien zijn.

Na lange tijd gesloten te zijn opent Zone2Source de deur van de Belgische kloostertuin waar wij de komende jaren samen met de Onkruidenier de Schaduwtuin ontwikkelen. Zij zijn aanwezig om je er alles over te vertellen.

In het Rietveld Huis tonen we opnieuw de videoportretten die Irene Fortuyn enkele jaren geleden tijdens haar residentie bij Zone2Source maakte van de tuinmannen en beleidsmedewerkers van het Amstelpark en presenteert Irene de nieuwe publicatie TUINBAZEN.

Openingsprogramma
16.15 uur welkomstwoord Alice Smits.
16.25 openingswoord door Rocco Piers (vice voorzitter van het dagelijkse bestuur Stadsdeel Zuid).
16.30 introductie Neal White tentoonstelling Perfect Nature: Amstelpark Test Park.
17.00 uur wandeling door het park langs de Orangerie, Rietveld Paviljoen en de buiteninstallaties.

 

Locatie
Het Glazen Huis, Amstelpark 4, 1083 HZ, Amsterdam
Kosten
Gratis
Deel dit: