Activiteit

Opening tijdlandschap in de Stopera: Van wie is de aarde?

dinsdag 21 juni 2022 , 17:00 uur
Illustration

Opening tijdlandschap in de Stopera: van wie is de Aarde?

Een tijdlandschap zal vanaf dinsdag 21 juni gedurende 4 weken te bezichtigen zijn in de Stopera in Amsterdam. Het tijdlandschap is gemaakt door kunstenares Natascha Hagenbeek en roept vragen op over impact en noodzaak van sociale bewegingen en activisme in tijden van verandering en crisis.

Collectieve actie
In het tijdlandschap worden sociale bewegingen uit verleden en heden belicht in hun historische context. Van The Diggers in 1649 tot hedendaagse bewegingen van burgers die collectieve actie en zelforganisatie inzetten om tot nieuwe sociale en maatschappelijke spelregels te komen. Volgens Hagenbeek zijn deze bewegingen essentieel voor het vormgeven en (soms) radicaal anders inrichten van de samenleving.

Commons
Wat hebben de diverse stadsdorpen, broodfondsen en energiecoöperaties in de stad gemeen met bijvoorbeeld Bajesdorp, Tetterode en CSA Pluk!? Zij willen verandering en werken zo samen aan duurzame alternatieven voor het huidige energie-, woon- en voedselsysteem. Niet vanuit bestaande modellen van overheid en markt, maar als collectief, als commons, als ‘meent’: diezelfde traditie waaruit de ‘gemeente’ en waterschappen ooit ontstonden.

Vlag
Om deze burgerbeweging, die uit zoveel gezichten bestaat, een gezicht te geven, ontwierp Hagenbeek - met commoners - een vlag. De vlag, geïnspireerd op een oude Geuzenvlag, laat het ‘rimpel-effect’ zien, en hoe een verandering een hele reeks van gebeurtenissen en maatschappelijke verandering teweegbrengt.

Opening: dinsdag 21 juni 2022 om 17:30 uur.
Lokatie: Stadhuis, Amstel 1, Amsterdam, ingang Waterlooplein, in de passage (tegenover het NAP monument).

Vanaf 17:00 uur zal Hagenbeek met de vlag in een theatrale parade vanaf het Nationaal Monument op de Dam naar het Stadhuis lopen. Wees welkom om mee te lopen!

Het tijdlandschap, ‘The Earth Universe as a common treasury’, verwijst naar een manifest van The Diggers uit 1649. Op www.heeldeaarde.net is Natascha’s laatste werk over nieuwe visies op de wereld digitaal in te zien.

Locatie
Stopera, Amstel 1, Amsterdam (ingang Waterlooplein, in de passage tegenover het NAP monument)
Kosten
Gratis
Deel dit: