Activiteit

Welke rol speelt kunst in oorlogstijd?

vrijdag 2 september 2022 , 10:00 - 12:30 uur
Illustration

Bijeenkomst/werkochtend Welke rol speelt kunst in oorlogstijd? 
Wat kunnen kunstenaars betekenen in de intens onrechtvaardige en gewelddadige oorlog in Oekraïne? We zien symbolische acties die troost en houvast kunnen bieden. Maar er is meer mogelijk.

Deze bijeenkomst was oorspronkelijk gepland op 12 juli. Meer informatie over het programma en de aanmeldlink volgt.

Kunst kan polariserende en misleidende verhalen afremmen, vormen van verbinding bieden aan vluchtelingen en andere vragen stellen die ons op nieuwe denkrichtingen kunnen brengen. En we kunnen vandaag al beginnen met het werken aan wederopbouw.

Vragen die aan de orde komen zijn: Wat is de rol van kunst in tijden waarin mensen letterlijk in levensgevaar zijn? Welke rol kan kunst nog meer spelen in de oorlog in Oekraïne?  Wat kunnen kunstenaars in Nederland, Europa en de wereld betekenen bij deze intens onrechtvaardige en gewelddadige oorlog? Hoe kunnen we niet alleen onze afschuw en boosheid uitspreken, maar ook complexe emoties delen? En hoe kunnen de inzichten en kennis uit de kunstpraktijk hun weg vinden naar plekken waar beslissingen worden genomen, zoals de politiek en mainstream media?  

Kom en doe mee
Kom en doe mee als u kunt bijdragen aan deze nieuwe wegen, of zelf rondloopt met een idee, droom of project.

Programma
De werkochtend is openbaar en specifiek bedoeld voor kunstenaars uit alle kunstdisciplines, vertegenwoordigers van kunstinstellingen en van beleidsinstanties in de kunst- en cultuursector. In de werksessies wisselen de deelnemers kennis en vaardigheden uit, met als doel vragen en aandachtspunten te destilleren die tijdens vervolgbijeenkomsten aan de orde zullen komen.

Uitgangspunt zullen de drie groepen zijn die in de tweede werksessie zijn gevormd, met in het achterhoofd: Hoe weten we zo zeker dat kunst macht heeft? En hoe kunnen we kunstenaars doen inzien dat ze machtiger zijn dan ze denken?    

1. Geschiedenis en verhalen
2. De urgentie van de klimaatcrisis die onder druk van de oorlog naar de achtergrond verdwijnt
3. Concreet beleid: urgenties en hindernissen

Praktische informatie
Merlijn Twaalfhoven en Liesbeth Bik zullen de werksessie begeleiden. 
Neem bij vragen contact op met Annelies ten Have, annelies.ten.have@knaw.nl
De voertaal is Engels.

Foto credits: Hugo Jehanne via Unsplash

 

Doelgroep
Alle volwassenen
Deel dit: