Activiteit

Driedaagse ontwikkelreis 'Burgerschap voor de toekomst'

woensdag 12 april 2023 , 10:00 uur
Illustration

Aan de slag met burgerschap voor de toekomst

door: Merlijn Twaalfhoven en The Turn Club i.s.m. VCPS


Creëer een kunstzinnige ontwikkelplek in school voor burgerschap en toekomstdenken 

  • Hoe bereid je leerlingen voor op een wereld die sterk in verandering is? 
  • Welke rol kan kunst hierin spelen? 
  • En hoe maak je in je eigen cultuurprofielschool ruimte om aansprekend en duurzaam invulling te geven aan de gestelde doelen in cultuuronderwijs met de burgerschapsopdracht?


In een driedaags creatief ontwikkel- en maakproces ontwerp je een vakoverstijgend Living Lab burgerschap voor de toekomst. Zo ontstaat er een structurele en levendige ruimte voor onzekerheidsvaardigheid, verbeeldingskracht en toekomstdenken in de school. 

Onder leiding van Merlijn Twaalfhoven (componist, schrijver) en Jan Albert Slurink (ontwerper, docent), duik je samen met kunstenaars en denkers zoals Laura Mentink (theatermaker), Art Kok (geluidskunstenaar) en Anne Graswinckel (kunsteducator) eerst twee dagen in de mogelijkheden die er zijn om creatieve ontwikkelruimte een structureel onderdeel te laten zijn van het schoolleven. Deze twee dagen verblijf en overnacht je samen op een mooie locatie in Drenthe. Enkele maanden later deel je op de derde dag de deels geteste ontwerpideeën en maak je plannen voor het vervolg.


Het Living Lab dat elke deelnemersgroep creëert, sluit aan bij de identiteit, ambities en capaciteit van de eigen school. De doelen en de vorm van het Lab kunnen verschillen: het kan een denktank zijn die lessen, opdrachten en manifestaties in de school initieert. Of een werkgroep die jaarlijks een toekomstgerichte projectweek organiseert. Je kunt een fysiek toekomst honk of atelier in de school inrichten waar iedereen kan werken, maken, performen en debatteren rondom het thema toekomstig burgerschap. Maar het opzetten van een schoolradio- of -podcaststation kan natuurlijk ook.  

Uiteindelijk streef je naar een plek waar kunstkracht en goed voorouderschap verankerd wordt in het DNA van de school.   


Inzichten en verdieping: wat zijn de onzekerheidsvaardigheden waarmee een leerling  zich kan verhouden tot een wereld die overweldigend, verwarrend en in verandering is?

Co-creatie: hoe helpt een kunstenaarsaanpak bij het scheppen van speel- en ontwikkelruimte?

Praktisch: Welke vorm kan goed passen bij de identiteit en het karakter van jouw school? En wat zijn de overheidskaders voor burgerschapsonderwijs waar je je toe kunt verhouden?


Voor wie?

Het ontwikkelen van burgerschapsonderwijs op een cultuurprofielschool doe je met docenten van verschillende vakken. Als school doe je daarom bij voorkeur mee met een gemengd team van 5 a 7 personen bestaande uit schoolleiding, docenten en twee leerlingen (klas 3 of 4, alle niveaus, geen examenjaar).

Aanmelding: We vragen je als schoolteam aan te melden tot uiterlijk 23 januari middels deze link. Hier kun je aangeven wie er uit je team mee komen. De leerlingen kunnen op een later moment worden toegevoegd.


Data: 12 en 13 april 2023 met een terugkomdag op 29 juni

Locatie: Het Hunehuis, Havelte (Drenthe) (locatie 29 juni volgt)

Kosten: docenten/schoolleiders 980 euro, leerlingen 495 euro.

 

NB!

Voor deze reis geldt een minimale inschrijving van 25 betalende deelnemers. Er is plek voor maximaal 58 deelnemers. 


Wel interesse, maar nog vragen? Laat het ons weten: miriam@turnclub.org

 

 

 

Locatie
Het Hunehuis
Hunebeddenweg 1
7973 JA Darp
Kosten toelichting
docenten/schoolleiders: 980 euro, leerlingen: 495 euro
omschrijving doelgroep Voor docenten, schoolleiders en leerlingen
Documenten


Maximum aantal deelnemers: 58
Deel dit: