Activiteit

'Er is leven na de groei' met Paul Schenderling, Ewald Engelen, Merlijn

woensdag 22 maart 2023 , 19:30 - 21:00 uur
Illustration

Het boek 'Er is leven na de groei' gaat op tour langs de boekwinkel!

Stel je voor: een Nederland dat binnen de draagkracht van de aarde leeft. Een land waarin economische groei niet meer voorop staat, terwijl de welvaart van verreweg de meeste Nederlanders intact blijft. Een land waarin mensen gelukkiger worden, omdat ze minder stress en meer vrije tijd hebben. Er is leven na de groei laat zien hoe dit kan, op een haalbare en betaalbare manier en in korte tijd. Aan de hand van kleine en grote verhalen neemt het boek je mee naar het Nederland van 2040. Daarbij passeren vele concrete verbetervoorstellen de revue, voor de inrichting van de economie, de sociale zekerheid, de landbouw, de zorg en mobiliteit. Ook laat het boek zien wat deze veranderingen praktisch betekenen voor jouw dagelijkse leven: in je huishouden, je werk en je leefomgeving. Nu steeds meer wetenschappers stoppen met groei bepleiten, is dit het eerste boek in Nederland dat laat zien hoe dit kan. Dit nieuwe verhaal voor Nederland is ambitieus, wetenschappelijk gefundeerd, waardengedreven, sociaal en realistisch. Het enige dat nodig is, is vertrouwen en daadkracht. Om oude gewoonten en ideeën die de aarde en de mens uitputten los te laten en om samen een nieuwe richting in te slaan. Want na de groei wacht een mooier leven.

Over Paul Schenderling
Paul is senior consultant bij Berenschot. Hij is econoom, schrijver en spreker. Hij heeft ruim 10 jaar onderzoeks- en advieservaring en ervaring met politiek-bestuurlijke processen, op lokaal, regionaal en landelijk niveau. Zijn projecten betreffen onder andere het ontwikkelen en evalueren van beleid voor gemeenten en ministeries, het ontwerpen en doorrekenen van uitvoeringsarrangementen en businesscases voor uitvoeringsorganisaties, en het begeleiden van strategie- en samenwerkingstrajecten. Paul adviseert vanuit zijn economische deskundigheid op verschillende beleidsterreinen. Ook is hij oprichter en programmaleider van Postgroei Nederland. Namens deze denktank schreef hij het boek ‘Er is leven na de groei’.

Ewald Engelen is hoogleraar financiele geografie aan de Universiteit van Amsterdam en schrijft voor De Groene Amsterdammer onder de titel 'Vroedkundigen van het nieuwe' een serie interviews over het einde van het neoliberalisme en het begin van iets anders.

Merlijn Twaalfhoven is componist en oprichter van The Turn Club, een samenwerkingsverband van kunstprofessionals, veranderaars en bruggenbouwers. Hij werkte met o.a. het Nationaal Ballet, Toneelgroep Amsterdam en het Kronos Quartet. Zijn composities werden uitgevoerd in binnen- en buitenland en meermaals bekroond.

Over de Jonge Klimaatbeweging
De Jonge Klimaatbeweging is gebaseerd op een duidelijk idee: jongeren verdienen een stem om hun eigen duurzame toekomst vorm te geven. Zij zijn de generatie die zal moeten leven met de gevolgen van klimaatverandering. De besluiten van vandaag bepalen hoe de wereld van morgen eruit ziet. Maar in onze samenleving ligt de wereld van morgen in handen van de politici, beleidsmakers en het bedrijfsleven van vandaag. Juist daarom is het noodzakelijk dat de stem van jongeren gehoord wordt.

Programma

19:00 – Inloop publiek

19:30 – Welkomstwoord van Dagvoorzitter Marlou Duchâteau (Jonge Klimaatbeweging)

19:35 – Paul Schenderling

19:50 – Ewald Engelen

20:00 – Merlijn Twaalfhoven

20:10 – Ruimte voor vragen uit het publiek

20:30 – Panelgesprek met Paul Schenderling, Ewald Engelen, Merlijn Twaalfhoven en Grootouders voor het Klimaat.

20:55 - Dagvoorzitter sluit af

21:00 – Borrelen en signeren

Locatie
Boekhandel Broese, Utrecht
Kosten
Gratis
Illustration
 
Deel dit: