Activiteit

kick-off scenariosessies

zaterdag 10 juni 2023 , 14:00 - 15:30 uur
Illustration

DE DEMOCRATIE VAN DE TOEKOMST
Tijdens deze kick-off van de Scenariosessies gaan we het hebben over de toekomst van de democratie. Onze huidige democratie gaat voornamelijk uit van het ophalen van informatie via cognitieve wegen. Het lichamelijke en ruimtelijke aspect wordt daarin gewoonweg vergeten, waardoor er nooit een ‘volledig’ gesprek kan plaatsvinden. Daarnaast is onze huidige democratie nauwelijks participatief te noemen. Dat terwijl grote vraagstukken als de klimaat- en biodiversiteitscrisis juist behoefte hebben aan een sterke participatieve democratie, waarin politiek en burger weer veel sterker met elkaar verbonden zijn. 

We gaan in gesprek met een oud-burgemeester die het graag anders ziet, een theatermaker die het graag anders doet en een beeldend kunstenaar die ruimtes graag anders benaderd. Daarnaast schuift Peter Scholten aan, die als wetenschapper vanuit de Radboud Universiteit betrokken is bij dit onderzoek naar participatieve vormen van bestuur. We leren meer over nieuwe vormen van democratie en krijgen een inkijkje in de nieuwe methodiek die LUX in samenwerking met makers en kunstenaars ontwikkelt. 

EEN NIEUWE METHODIEK: DE SCENARIOSESSIES
Met deze nieuw ontwikkelde theatermethodiek maken we praktische cases bespreekbaar en komen we samen met beleidsmakers, burgers en andere stakeholders tot een beleid gebaseerd op participatie en samenspel. We gebruiken hierbij verschillende werkvormen van stromingen van participatief theater. Een belangrijke hierin is pre-enactment. Bij een pre-enactment speel je – in tegenstelling tot een re-enactment – niet het verleden maar de toekomst na. Deze methode kan vaker worden ingezet voor een verscheidenheid aan lokale vraagstukken

OVER DE SPREKERS
Ilse Schaminée is theatermaker, regisseur en performatief ontwerper. Tevens is zij artistiek leider van theatercollectief Cie. Perelman. In haar ontwerpen onderzoekt ze hoe artistieke waarden kunnen bijdragen aan democratische en bestuurlijke vernieuwing. Naast haar opleiding theater aan de Fontys Hogeschool voor de kunsten (2007) studeert zij komende zomer af aan de Master Crossover Creativity (HKU).

Yasser Ballemans studeerde als beeldend kunstenaar aan de kunstacademie AKV/St. Joost (Breda) en het Sandberg Instituut (Amsterdam). Hij ontwerpt sculpturen voor publieke ruimten, die zelf een verhaal vertellen. Met zijn werk zoekt hij, in een tijd waarin het individu belangrijker lijkt te zijn dan de groep, naar dat wat de mens samenbrengt.

Bert Blase was de afgelopen jaren burgemeester van onder meer Heerhugowaard en Vlaardingen. Hij is auteur van Opstand in de polder en het pamflet De burger is niet gek – over waarom de politieke elite het tegengeluid moet omarmen.

Peter Scholten is wetenschapper Environmental Governance and Politics aan de Radboud Universiteit.

Moderator: Iris Romeijnders is programmamaker, moderator en muzikant met een achtergrond in de Cultuurwetenschappen (MA) en Religiewetenschappen (MA). Empathisch, nieuwsgierig en humorvol daagt ze mensen uit om de eigen kennis, motivaties en aannames onder de loep te nemen.

Doelgroep
Iedereen (alle leeftijden)
Leeftijd
Vanaf 16 jaar
omschrijving doelgroep 
Burgers, beleidsmakers, kunstenaars, denkers, makers, ambtenaren, politici
Deel dit: