Activiteit

TASC - The Art of Science #1 - De Waal spreekt

dinsdag 19 september 2023 , 20:00 uur
Illustration

Het einde van TASC#1 is het begin van iets nieuws. Met een interactief programma vol met experimenten komt er op dinsdag 19 september een einde aan TASC#1. Samen met kunstenaars Marcel van Brakel en Mark Meeuwenoord (Polymorf) en antropologen van de Radboud Universiteit Catrien Notermans en Anke Tonnaer duiken we nog een laatste keer met elkaar in de toekomst van Nijmegen. 

Tijdens Het Begin zetten we ons onderzoek naar een samenleving waarin de mens niet langer centraal staat voort. In eerdere programma’s van TASC#1 kwamen we tot AIIA, een nieuwe vorm van kunstmatige intelligentie die de stemmen van alle niet-levende en levende entiteiten vertolkt. Tijdens dit publieksprogramma zoomen we in op één van die stemmen en ervaar je hoe het is om middels een andere taal te communiceren. We gebruiken hiervoor dit keer geen feiten en cijfers maar data als meningen, gevoelens, behoeften, angsten en verlangens. Deze methode, etnografisch onderzoek, wordt vaak door antropologen ingezet om zich helemaal in een cultuur te verdiepen. Dit keer zetten Catrien Notermans en Anke Tonnaer het in om samen met jullie de Waal te doorgronden.  

Resoneren op geluiden
Om te kunnen communiceren met andere en niet menselijk stemmen gaan we op zoek naar universele taal. Daarvoor gebruiken we resonantie, geluid en trillingen. Met die taal zijn we niet langer individuele groepen maar word je onderdeel van de mix van levensvormen. Met sensoren, geluiden en koptelefoons gaan we ons tot elkaar verhouden en ervaren we hoe de geluiden daardoor veranderen. Kunnen we tot een taal komen waarmee we kunnen praten met de Waal?

De kunstenaar – Marcel van Brakel
Marcel van Brakel is oprichter en hoofdontwerper bij Polymorf, een interdisciplinair kunst- en ervaringscollectief. Hij werkt ook als onafhankelijk kunstenaar, schrijver, librettist en film- en theaterregisseur. Zijn kritische projecten en artistieke onderzoeken slepen je mee in hun storytelling. Zijn werk reflecteert op het nu, (post)humane condities en de veranderende relatie tussen mens, natuur en technologie en varieert van interactieve presentaties tot muziek theater, opera, Virtual Reality, brain-hacking projecten, kunstinstallaties en multisensorisch installaties. Zijn werk is vertoond op meerdere internationale festivals en tentoonstellingen zoals Hong Kong ArtsCentre, IDFA DocLab, FILE, Tech Open Air, SXSW, Tribeca Film Festival, FOSTGallery, the Cooper Hewitt Smithsonian Design Museum, Van Gogh Museum, Playgrounds, and the STRP Festival.

De wetenschapper – Anke Tonnaer
Anke Tonnaer is werkzaam als universitair docent op de afdeling Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie aan de Radboud Universiteit. Ze is in 2008 gepromoveerd op de culturele ontmoetingen tussen Australische Aborigines en toeristen. Later verlegde ze haar interesse van cultureel toerisme naar de vermarkting van (nieuwe) wildernis – natuur als toeristisch businessmodel, in Nederland en andere West-Europese landen. Met de groeiende ecologische crises enerzijds en het belang van behoud van natuur anderzijds, is ze zich in de afgelopen jaren meer gaan toeleggen op de antropologie van het Antropoceen, en daarbinnen in het bijzonder op de veelvormigheid van mens-natuurrelaties, zoals op de sociaal-culturele impact van de terugkeer van de wolf in Nederland. Anke Tonnaer geeft onderwijs op bachelor- en masterniveau, en is daarnaast coördinator van het masterprogramma Anthropology and Development Studies. Ze richt zich in het onderwijs vooral op ecologische antropologie, multispecies ethnography, vraagstukken rondom duurzaamheid, en sociaal-ecologische rechtvaardigheid.

De wetenschapper – Catrien Notermans
Catrien Notermans is universitair hoofddocent op de afdeling Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie aan de Radboud Universiteit. Zij behaalde daar haar propedeuse Kunstgeschiedenis en haar doctoraal Culturele Antropologie en promoveerde in 1999 op een onderzoek naar christelijke vrouwen in polygame huwelijken in Kameroen. De focus op verwantschap, gender en religie bleef de rode draad in haar onderzoek dat zich ontwikkelde van meervoudig ouderschap in West-Afrika, tot migratie en Maria pelgrimage in Europa, tot natuurpelgrimages en mens-natuurrelaties in India. Bezorgd om de ecologische crises die wereldwijd de vitaliteit en duurzaamheid van mens en natuur bedreigen, onderzoekt Catrien Notermans nu vanuit een cultuur vergelijkend perspectief de mogelijkheid van ‘verwantschap voorbij de mens’: kunnen wij ons verwant voelen met niet-menselijke wezens zoals dieren, bomen, land of rivieren? En wat kunnen we leren van mensen elders? Dit type van vragen en interesses komen terug in het onderwijs dat zij over verwantschap en het doen van multisensory en multispecies ethnography verzorgt.

TASC
TASC is een initiatief van LUX, Radboud Universiteit, Gemeente Nijmegen, Radboud UMC, Het Valkhof Museum en CNN. We zetten ons in voor het oplossen van complexe maatschappelijke vraagstukken voor de stad Nijmegen. Dit doen we door perspectieven vanuit de kunst, wetenschap en samenleving uit te dagen en samen te brengen. 

Locatie
LUX 7, Mariënburg 38 – 39, 6511 PS, Nijmegen
Kosten toelichting
€ 7,50
Doelgroep
Alle volwassenen
Deel dit: