Het Filosofisch Diner: Schokeffecten

Wat gebeurt er als de toestand van de wereld echt tot je doordringt? Als je je volledig bewust bent van de immense dreigingen van klimaatverandering en ecologische destructie? Hoe kan je dan nog rustig slapen? Wat zeg je tegen je (klein)kinderen? Wie roep je ter verantwoording?
In Schokeffecten laat Wouter Kusters zien hoe hijzelf reageerde toen hij besefte hoe diep we in de problemen zitten. Hij analyseert mogelijke reacties van shock, paniek en angst tot berusting, vertrouwen en zelfs optimisme. Hoe kunnen we uit het verblindende licht van de dreigende ondergang ontsnappen, zonder dat we onze ogen ervoor sluiten? Hoe houden we ons geestelijk staande? Wat kunnen en moeten we denken? Is er nog wel filosofie mogelijk?
Uiteindelijk biedt Kusters perspectief. De eerste alarmschok leidt tot duurzaam alarmisme, en blinde paniek wordt filosofische paniek. Het is tijd voor verantwoordelijkheid.
Wouter Kusters is filosoof, taalwetenschapper en docent. In maart 2023 verscheen zijn nieuwe boek Schokeffecten. Filosoferen in tijden van klimaatverandering. Zijn eerste publieksboek was Pure waanzin: een zoektocht naar de psychotische ervaring (2004), waarvoor hij de Van Helsdingenprijs voor het beste werk op het grensgebied van psychiatrie en filosofie, en de Socrates Wisselbeker voor het beste, meest prikkelende filosofieboek van het jaar. In 2014 verscheen Filosofie van de waanzin. Fundamentele en grensoverschrijdende inzichten, dat eveneens de Socrates Wisselbeker won.
Shanna de Ruiter begon op haar zevende met het schrijven van gedichten. Vanaf dat moment trad ze regelmatig op en werd het podium haar tweede thuis. In maart 2013 kwam haar poëziedebuut Letterregen uit. Ze viel meerdere keren in de prijzen bij Kunstbende en was één van de vijf geselecteerden voor de Jonge dichter des Vaderlands. Haar poëzie was onder andere te horen op de Parade (Utrecht èn Amsterdam) en in de Nieuwe Liefde. Afgelopen jaar zette ze samen met Keet Winter het multidisciplinaire open podium OpenDichten op en is ze afgestudeerd van de Gerrit Rietveld Academie als schrijver en multidisciplinair kunstenaar.
Het Filosofisch Diner biedt verdieping op actuele kwesties. Tijdens het eten ga je in gesprek met je tafelgenoten. Zo leer je nieuwe mensen kennen, terwijl je blik op een specifieke vraag wordt verbreed of verdiept. Die wordt ingeleid door een deskundige spreker, die daarmee vragen opwerpt om tijdens het eten te bespreken. Bovendien eindigt het diner altijd met poëzie, spoken word of muziek, om uitdrukking te geven aan wat je minder goed in alledaagse woorden kunt vangen.