Activiteit

Onderwijs als kathedraal

dinsdag 2 juli 2024 , 19:30 uur
Illustration

Nederland is een welvarend land en er gaat veel goed in het Nederlandse onderwijs. Tegelijkertijd stelt de Inspectie van het Onderwijs dat het onderwijs in zwaar weer verkeert. Al jaren klinkt de ene oproep na de andere om samen de schouders eronder zetten en het tij te keren. Wat moet er gebeuren?


Tijdreizen met de Bibliotheek Heerenveen en de Stichting TIJD

De grote maatschappelijke vraagstukken van deze tijd vragen een blik verder in de tijd dan het eerstkomende politieke akkoord. Daarom gaan we ‘Tijdreizen in Bibliotheek Heerenveen’. We creëren een publieke plek voor toekomstonderzoek, waar we op verschillende thema’s in gesprek gaan over verleden, heden en toekomst.

Veranderingen in het onderwijs

De derde Tijdreisavond is op dinsdagavond 2 juli 02024 en  heeft het thema Onderwijs als kathedraal. Aanwezig tijdens deze avond zijn Daan Quakernaat en Keimpe Strikwerda. Wat heeft het bouwen van kathedralen te maken met de uitdagingen in het onderwijs?

Daan Quakernaat

Daarover vertelt Daan Quakernaat. "Ga kathedralen bouwen" is een verhaal over de angst en passie. Over de angst om controle te verliezen. Over passie die nodig is om iets tot stand te brengen en tegenslagen te overwinnen.

Het onderwijs zucht onder de administratieve last. Veel protocollen, formulieren en regels. Tussendoor vernieuwen, passend onderwijs, gepersonaliseerd leren, inspectie en 21ste eeuw. Gaande weg zijn de leraren een beetje murwm geworden. Het is veel en we praten de hele dag over alles wat niet goed gaat. Maar er gaat ook heel veel wel goed en het is een prachtig vak! Daar zijn we onvoldoende trots op.

We moeten van protocol naar vertrouwen. Weer trots worden, ook als niet alles lukt wat we van te voren bedacht hebben. Energie en elan hebben we nodig. De sector moet door met professionalisering. Kritiek niet persoonlijk opvatten. Elkaar aanspreken en eigenaarschap tonen.

Quakernaat is een bevlogen spreker, en schreef het boek "Ga kathedralen bouwen".

Keimpe Strikwerda

Keimpe Strikwerda is directeur van obs Het Slingertouw in Heerenveen, en loopt al ruim dertig jaar rond in het onderwijs. Eerst als leerkracht in het speciaal en regulier onderwijs, later als directeur. Vanuit zijn ervaringen en perspectief vertelt hij over ontwikkelingen en veranderingen in het onderwijs.

We zijn deze keer te gast bij OBS Het Slingertouw aan het Schoterplein 29 in Heerenveen. Dinsdagavond 2 juli bent u om 19:30 van harte welkom. De avond duurt tot ongeveer 21:30  en de toegang is gratis.

Locatie
OBS Het Slingertouw
Kosten
Gratis
Doelgroep
Alle volwassenen
Leeftijd
Vanaf 16 jaar
Omschrijving doelgroep 
Iedereen die werkzaam is in het onderwijs, schoolgaande kinderen heeft of op een andere manier nieuwsgierig is naar ontwikkelingen in het onderwijs op lange termijn.
Thema
Onderwijs
Documenten
Deel dit: