Activiteit

Herinner ons: theatervoorstelling over biodiversiteitsverlies

zaterdag 24 augustus 2024 , 16:00 uur
Illustration

Hallo jij, mens, hoe is jouw band met de trompetterzeenaald? De kleine wrattenbijter? Of het bleekgeelblaasjeskruid? Zomaar wat namen van de rode lijst. Dieren en planten die op het punt staan voorgoed te verdwijnen. Moeten we daar niet iets mee? Mis jij ze als ze er niet meer zijn?

In Herinner ons proberen drie acteurs en een regisseur verdwijnende soorten eer aan te doen en een afscheidsceremonie voor hen te organiseren. Maar voelen ze er eigenlijk wel iets bij? Kan je rouwen om planten en dieren die je niet hebt gekend?

Herinner Ons is een muzikale samenkomst in de openlucht waar een commissie van ecologen, ritueel begeleiders, kunstenaars en een groep pissebedden manieren zoekt uitstervende dieren, planten en natuurlijke fenomenen zoals smeltende gletsjers te gedenken. Een poging tot stilstaan bij wat onopgemerkt verdwijnt. Maar ook bij het wonder van het leven, de (veer)kracht van de natuur en alles wat er nog wél is.

Na Mens Boom Dier en Kaapdiegoedekoop maakt Gouden haas een nieuwe muzikale poëtische voorstelling over de klimaatcrisis. Via radicale verbeelding, vanuit oprechte betrokkenheid en met wrange humor.

Na afloop is er cake en ruimte voor 'nazorg’. Je kunt er onder andere peinzen met pissebedden, biodiversiteitsjenga spelen of het condoleanceregister voor het duingentiaanblauwtje invullen.

Wegens succes gaan we komend seizoen in reprise. En dat doen we niet alleen: daar gaan we ook mooie samenwerkingen voor aan.

Regisseur Gienke Deuten:

"We zitten midden in de zesde extinctiegolf, met een razendsnelle afname van biodiversiteit tot gevolg. Een ongekend aantal dier- en plantensoorten verdwijnt geruisloos van de aardbodem. En dat raakt me."

"Ook al ken ik die soorten helemaal niet, ik voel toch een behoefte om er op één of andere manier bij stil te staan. Omdat het uiteindelijk ook onszelf treft. Maar hoe doe je dat, rouwen om dieren en planten die je niet kent? Wat dat onopgemerkte verdwijnen met ons doet, gaan we samen met het publiek onderzoeken."

Credits: 

Concept en regie: Gienke Deuten Tekst: Bas van Peijpe Compositie, muziek, spel: Tim Hammer/Pollif Projects Spel: Lottie de Bruijn, Meghan Dobbelsteijn Bisschops en Gienke Deuten Vormgeving, kostuums: Arjen de Leeuw Techniek: Duncan Kuipéri Productie: Veerle van Lieshout Research, programmamaker en redactie podcast: Marieke Nooren Research: Ada Korteknie Fotografie, film: Ilja Lammers Publiciteit: Francine Maessen Zakelijke leiding: Britt Verstegen Grafisch ontwerp: Noortje Boer

Locatie
Spoffin, Amersfoort
Kosten toelichting
€ 15
Doelgroep
Iedereen (alle leeftijden)
Deel dit:
Bekijk Herinner ons: theatervoorstelling over biodiversiteitsverlies ook in