Kunst, participatie en de toekomst van de stad
We nodigen je graag uit voor een interactieve bijeenkomst waarin we samen met vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties, ambtenaren, onderzoekers en kunstenaars verder denken over hoe kunst kan helpen om betere gesprekken te voeren over de toekomst van de stad. Daarbij delen we ook graag onze eigen ervaring met het samenbrengen van kunst en participatie in de door ons georganiseerde Drama Labs.
De bijeenkomst vindt plaats op woensdag 13 november van 13:00-16:00 bij theater de Boemel, op 5 minuten loopafstand van station Tilburg Centraal. Graag aanmelden via dit formulier: https://cryptpad.fr/form/#/2/form/view/eataOU3I1h7EroK582yYIpuyjhJ--jVnSt-pAMzInXU/
De kracht van kunst in participatie
Kunst heeft het vermogen om de verbeelding te stimuleren, mensen te prikkelen en uit te dagen, waarbij er volop gelegenheid is om verschillende standpunten te verkennen, zelfs als deze met elkaar botsen. Deze kwaliteiten zijn van grote waarde in een tijd waarin steden voor grote transformaties staan en participatieprocessen vaak bekritiseerd worden omdat ze weinig ruimte bieden aan afwijkende stemmen en creatieve vergezichten. Maar er liggen ook risico’s op de loer. Verkenningen moeten bijvoorbeeld niet verzanden in het bouwen van luchtkastelen en er moet genoeg artistieke ruimte overblijven voor kunstenaars binnen processen die vaak een instrumentele logica kennen.
Hoe gaan we om met deze risico’s en waar liggen de kansen als het gaat om samenwerking tussen overheden, kunstenaars en onderzoekers rondom de toekomst van de stad? Deze vragen verkennen we graag samen.
Dramalabs: reflecties op samenwerking tussen onderzoekers, kunstenaars en overheden
Tijdens deze bijeenkomst presenteren we ook onze ervaringen met het organiseren van Drama Labs in Tilburg en drie andere Europese steden. Een Drama Lab is een creatieve en prikkelende methode voor overheden en publieke organisaties om samen met theatermakers en onderzoekers met inwoners in gesprek te gaan. In deze labs worden meerdere zintuigen aangesproken en nieuwe, vaak conflicterende, perspectieven op de stad verkend. Drama labs zijn ontwikkeld in het kader van het Europese CONTRA (Conflict in Transformations) project, waarbinnen universiteiten, gemeenten en theatermakers uit vier landen samenwerken aan innovatieve participatievormen. Onze ervaringen hebben we vertaald naar een Drama Lab Toolkit, waarover we graag met jullie in gesprek gaan.
We hopen dat je erbij kunt zijn om samen te reflecteren op de toekomst van participatie in onze steden! Het programma volgt binnenkort, maar we zouden het fantastisch vinden als je alvast kunt laten weten of je aanwezig bent, zodat we er rekening mee kunnen houden in de organisatie.
Met vriendelijke groet, namens het CONTRA team,
Barbara Koole