Het Filosofisch Diner: Goed leven als aardbewoners
We leven op de aarde maar vooral van de aarde. Het gedeelte van onze planeet dat wij mensen bewonen, vernietigen we. Kunnen we in vrede met de aarde en haar bewoners leven? Maar zeggen filosofen en dichters niet dat de aarde een jungle is van eten en gegeten worden? Michiel Korthals zal ingaan op de rol van biodiversiteit in bovengronds en ondergrond leven en daarbij een totaal andere opvatting van de aarde laten zien. Deze andere opvatting leert ons veel over de positieve betekenis van samenwerking en zorg.
Michiel Korthals is emeritus hoogleraar Toegepaste Filosofie (Wageningen Universiteit en Vrije Universiteit) en auteur van Voor het eten (2002). In 2018 publiceerde hij het boek Goed Eten. Filosofie van Voeding en Landbouw en in 2021 Eetbare Natuur waarin hij analyseert en beredeneert wat goed en slecht gaat met de huidige voedselproductie en consumptie. In april 2023 verscheen Goed Leven als aardbewoners bij uitgeverij Boom.
Dorro Dunya Veen is spoken word artiest, theatermaker en filosoof. Haar werk omarmt het menszijn door de hardheid ervan te verkennen. Hierbij is eenzaamheid bijvoorbeeld een terugkerend thema. Tijdens haar master Applied Ethics deed ze onderzoek naar de relatie tussen morele ontwikkeling en theater. Als ze hierbij stress ervaarde, dacht ze aan koetjes in de wei. In 2019 was ze onderdeel van Poetry Circle 020 en ze heeft opgetreden op plekken als Likeminds Podium, Wilde Woorden en Felix Meritis. Je kan haar ook kennen van haar theatersolo Tussen Zussen of van filosofische, humoristische en poëtische wrap-ups.
Het Filosofisch Diner biedt verdieping op actuele kwesties. Tijdens het eten ga je in gesprek met je tafelgenoten. Zo leer je nieuwe mensen kennen, terwijl je blik op een specifieke vraag wordt verbreed of verdiept. Die wordt ingeleid door een deskundige spreker, die daarmee vragen opwerpt om tijdens het eten te bespreken. Bovendien eindigt het diner altijd met poëzie, spoken word of muziek, om uitdrukking te geven aan wat je minder goed in alledaagse woorden kunt vangen.