Bericht

Betreft: lokale verslag bijeenkomst turn club Amsterdam 10-10-2021

Geplaatst op 29 oktober 2021, 10:15 uur
Illustration

Bijeenkomst 3 – 10 oktober 2021

Locatie: Da Costaplein (Amsterdam west)

Aanwezige leden: Ben, Nina, Thecla & Barbara (nieuw)

Aanwezig namens TTC: Anne & Luna

Op 10 oktober 2021 heeft er namens Turn Club Amsterdam een zeer bijzondere ontmoeting plaatsgevonden op het Da Costaplein in Amsterdam west. Op deze middag heeft turnado Ben Hekkema vanuit zijn expertise als balletdocent, balletles gegeven aan de buurt, en werd de middag ingezet als fundraising voor een project van hem in Kenia.

Na het gezamenlijk deelnemen aan de activiteiten die georganiseerd werden door Ben, is de bijeenkomst van de lokale club gestart en zijn de turnado’s met elkaar in gesprek gegaan over het proces van oprichting: hoe is dit ontstaan, wat is eraan voorafgegaan en welke stappen wensen de nieuwe en bestaande leden met elkaar te maken? Dat zijn vragen die in dit gesprek centraal hebben gestaan.

Een eerste aandachtspunt ging over de lage opkomst van de bijeenkomst: slechts één nieuw lid heeft zich vandaag bij de groep gevoegd: Barbara. Na meerdere mails en updates is er weinig tot geen reactie gekomen van voorgaande geïnteresseerden op de mailinglijst. De leden zijn in gesprek met elkaar tot de conclusie gekomen dat de opstart van het “normale leven” met alle daarbij horende activiteiten (sociaal, cultureel, professioneel, etc.) heeft geresulteerd in een verschuiving van prioriteiten van mensen, waardoor de focus van het oprichten van een lokale club is komen te verschuiven.

Introductie en behoeften

Na deze evaluatie hebben de leden kennisgemaakt met nieuwkomer Barbara, en andersom. Iedere turnado heeft zichzelf kort geïntroduceerd vanuit persoonlijke motivatie, vak achtergrond en de reden waarom hij/zij is ingestapt in dit initiatief en The Turn Club in het algemeen.

Barbara is enthousiast aangehaakt na een oproep in de online nieuwsbrief (Turn Weekly). Zij heeft een achtergrond in de pedagogiek en muziek: ze geeft zangles en werkt (of werkte?) in de zorg. Ze heeft gewerkt met geregistreerde muziek en migranten. Verder ziet zij een enorme meerwaarde in het verbinden van mensen in een buurt middels muziek. Oftewel, musici inzetten als buurtfunctie.

Nina heeft aangegeven behoefte te hebben aan verbinding met haar omgeving: waar zij zich in Rotterdam heel erg verbonden voelde met de buurt en de mensen om haar heen, lijkt dit in Amsterdam voor haar lastig. Zij zou graag meer een buurtfunctie in haar werk willen betrekken en ziet, net als Barbara, de meerwaarde van deze verbinding in. Toch heeft Nina aangegeven een zekere drempel te ervaren binnen The Turn Club, waarin zij in eerste instantie het gevoel had: mag ik hier wel bij horen? Voor wie is The Turn Club nou bedoelt? Dit mag volgens haar duidelijker gecommuniceerd worden. Dit is niet alleen voor de landelijke organisatie, maar ook voor de lokale club een interessant aandachtspunt. Wie is er welkom binnen deze club en wat wordt er van nieuwe leden verwacht? De reden waarom Nina toch is aangehaakt, en ook met de lokale club aan de slag is gegaan, heeft te maken met krachten bundelen. Door verschillende netwerken, ervaringen en vakgebieden aan elkaar te koppelen kunnen er nieuwe inzichten en perspectieven ontstaan die hopelijk bijdragen aan een gevoel van verbinding.

Tenslotte heeft Thecla zichzelf geïntroduceerd. Haar expertise ligt in theater maken en schrijven. Het theater van de onderdrukten is een richting die haar al lange tijd bezighoudt en waar zij binnen de lokale club ook meer mee zou willen doen. Zij is direct met een concreet voorstel gekomen: een voorstelling op Schiphol die zich focust op het klimaat. Deze voorstelling is een dialoog gebaseerd op verschillende groepen in de samenleving: overheid, burger, economie en toekomstige generatie (afgeleid van de voorstelling ‘De Zaak Shell’).

Thecla heeft de voorstelling al geschreven, maar zou graag hulp ervaren in het ontwerpen en ontwikkelen van deze voorstelling. Nina heeft een open poll voorgesteld waarin je de vraag zou kunnen stellen: wie zou er met mij mee willen denken?

Locaties?

Vervolgens werd er stilgestaan bij de verschillende locaties van de bijeenkomsten van de lokale club. De eerste bijeenkomst was op de turnzolder boven het Hermitage museum, de tweede in het atelier van Nina en deze derde op het plein waar de focus lag op verbinding vanuit Ben zijn passie en expertise. Er ontstond een discussie over de vraag of het verplaatsen van de bijeenkomsten juist waardevol is of niet. Enerzijds is het fijn om in elkaars wereld te duiken en steeds een nieuwe, frisse omgeving te ervaren. Anderzijds is het praktisch om op een gegeven moment een stabiele basis te vormen op een centrale plek, waardoor er overzicht kan worden gecreëerd rondom de lokale club.

 

Doelen/thema’s?

Welke doeleinden heeft een lokale club? Aansluiten bij elkaars project of samen nieuwe ideeën ontwerpen en ontwikkelen? Of beide? Dit is een belangrijk vraagstuk waar de leden nog meer helderheid in kunnen creëren, voor zichzelf en naar de buitenwereld toe. Een ander punt focust zich op de financiële mogelijkheden van de lokale club. Kunstenaars krijgen vaak onbetaald en ook het deelnemen aan of mede organiseren van een lokale club is nu nog vrijwillig. Hoe kunnen zij serieus genomen worden en hun professionele visie verder uitbreiden?

 

Concreet!

-       Volgende bijeenkomst: 7 november (Nina: wellicht goed om meerdere data te plannen om meer overzicht te creëren voor geïnteresseerde leden)

-       Locatie: turnzolder of cliffordstudio in de staatsliedenbuurt?

-       Thema’s: beeldend theater (Thecla), buurtparticipatie, community art (Nina gaat kijken naar de mogelijkheden binnen Dynamo), financiën  

 

 

Deel dit: