Activiteit

Het Filosofisch Diner: Al-Farabi's De deugdzame stad

woensdag 10 januari 2024 , 19:00 - 22:00 uur
Illustration

In het hedendaagse publieke debat geldt de Islam zo ongeveer als het absolute tegendeel van de verlichte filosofische rede. Daardoor zal het voor menigeen als een verrassing komen dat de klassieke islamitische beschaving wel degelijk een traditie van rationalistische en secularistische filosofie heeft gekend. Michiel Leezenberg neemt ons mee in al-Farabi's De deugdzame stad, één van de belangrijkste werken uit deze traditie. Het zal blijken dat al-Farabi's opvattingen over de verhouding tussen filosofie en profetie indirect ook invloed hebben gehad op Spinoza.

Michiel Leezenberg is verbonden aan de afdeling Wijsbegeerte van de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceerde onder meer Islamitische filosofie: Een geschiedenis (bekroond met de Socrates-wisselbeker voor het beste Nederlandstalige filosofieboek van 2001); De minaret van Bagdad: Seks en politiek in de islam (2017) en een vertaling van al-Farabi's De deugdzame stad (2022).

Het Filosofisch Diner biedt verdieping op actuele kwesties. Tijdens het eten ga je in gesprek met je tafelgenoten. Zo leer je nieuwe mensen kennen, terwijl je blik op een specifieke vraag wordt verbreed of verdiept. Die wordt ingeleid door een deskundige spreker, die daarmee vragen opwerpt om tijdens het eten te bespreken. Bovendien eindigt het diner altijd met poëzie, spoken word of muziek, om uitdrukking te geven aan wat je minder goed in alledaagse woorden kunt vangen.

Locatie
Café MidWest
Kosten toelichting
€39,50 regulier | €27,50 student
Doelgroep
Alle volwassenen
Deel dit: