Activiteit

Het Filosofisch Diner: Dodelijke gekte

woensdag 7 februari 2024 , 19:00 - 22:00 uur
Illustration

Moord. Het is de definitieve misdaad. En moordenaars moeten we zo zwaar mogelijk straffen. Toch? Maar wat als de moordenaar denkt dat de duivel in hem zit? Of dat stemmen hem dodelijke opdrachten geven? Is de moordenaar dan nog wel verantwoordelijk voor zijn daad? Hoe moeten we omgaan met mensen die in verwarde toestand iets verschrikkelijks doen? Van psychotische moordpartijen tot tbs-klinieken, van het verschil tussen moord en doodslag tot de vraag of er zoiets bestaat als de vrije wil – tijdens dit diner komt het allemaal voorbij.

Lotje Steins Bisschop is schrijver, filosoof en beeldend kunstenaar. Ze studeerde filosofie, geneeskunde en epidemiologie. Ook promoveerde zij in de epidemiologie, voltooide zij haar specialisatie tot psychiater en zat zij een jaar op de kunstacademie. Omdat haar focus steeds meer op het creatieve vlak kwam te liggen, richtte ze zich uiteindelijk volledig op het schrijven en schilderen.

Jeroen van Wijk is dichter met een achtergrond in literatuurwetenschappen. Hij recenseert voor Meander en Literair Nederland en is lid van het Leidse kunstenaarscollectief ROEM. Zijn werk verscheen onder andere in de Seizoenszine, Tijdschrift Landauer, Word Up Pages en Het Gezeefde Gedicht. Hij treedt regelmatig op en stond eerder op plekken zoals Podium Sleutelwoord, De Mus Amsterdam, verschillende openingen van exposities en als nachtdichter op Radio Veronica. Poëzie is werkelijk overal te vinden. Van het ijsbolletje dat van je hoorntje valt tot aan de existentiële crisis van de neoliberale maatschappij: allemaal poëzie. Soms is het ontroerend, soms is het leuk, en soms is het prima om weg te dromen bij een tekst die je morgenochtend weer vergeten bent.

Het Filosofisch Diner biedt verdieping op actuele kwesties. Tijdens het eten ga je in gesprek met je tafelgenoten. Zo leer je nieuwe mensen kennen, terwijl je blik op een specifieke vraag wordt verbreed of verdiept. Die wordt ingeleid door een deskundige spreker, die daarmee vragen opwerpt om tijdens het eten te bespreken. Bovendien eindigt het diner altijd met poëzie, spoken word of muziek, om uitdrukking te geven aan wat je minder goed in alledaagse woorden kunt vangen.

Locatie
Café MidWest
Kosten toelichting
€44 regulier | €29 student
Doelgroep
Alle volwassenen
Deel dit: