Activiteit

LKC Atelier: Wat is er nodig voor een inclusief cultuurbeleid?

donderdag 29 april 2021 , 15:00 - 17:00 uur

Past het huidige cultuurbeleid eigenlijk nog bij de behoeften van deelnemers, beoefenaars, makers, andere professionals en de samenleving? Hoe komen we tot een meer inclusief cultuurbeleid? In dit LKCAtelier verkennen we de huidige tekortkomingen van het cultuurbeleid in relatie tot de behoeften uit de samenleving.

Want wat is er volgens jou nodig om écht inclusief en toegankelijk te werken? Welke rol spelen cultuureducatie en cultuurparticipatie daar in? En hoe kan het toekomstige cultuurbeleid dat inclusieve werken zo goed mogelijk ondersteunen? Het Portugees voorzitterschap zet aan tot een nieuwe richting voor het cultuurbeleid in Europa. Een beleid dat uitgaat van diverse zienswijzen.

Ingrediënten voor een inclusief cultuurbeleid
Als we aan die diversiteit en inclusie recht willen doen, dan moet het systeem radicaal anders. Samen met Merlijn Twaalfhoven (componist, schrijver en oprichter van The Turn Club) en onze LKCA-collega’s Sanne Scholten (directeur) en Marlies Tal (hoofd beleid) verken je hoe we de toekomstige cultuurbeleving willen vormgeven en om welke veranderingen in het systeem van beleid en instellingen dat vraagt. Welke rol hebben cultuureducatie en cultuurparticipatie hierin? Biedt het referentiekader Cultureel Vermogen ons de handvatten voor de toekomst?

Marianne Versteegh (Kunsten’92) en Jannet Duijndam (OCW) treden op als critical friend en reflecteren op de haalbaarheid van de geformuleerde ideeën. We laten de ideeën vervolgens landen in een vervolg op het artikel grondige herijking cultuurbeleid nodig.
We gaan met elkaar in gesprek over wat je in je eigen praktijk tegenkomt: of je praktijk nog past bij de huidige tijd, hoe je verwacht dat je toekomstige praktijk eruit zal zien en wat je dan nodig hebt daar goed invulling aan te geven. Vanuit jouw praktijk maken we de vertaling naar wensen voor het toekomstig cultuurbeleid.

Leessuggesties ter voorbereiding:
Grondige herijking cultuurbeleid nodig
Boekman 126: Cultuurbestel als kader of keurslijf?
Cultureel Vermogen
Porto Santo Charter (beschikbaar vanaf 27 april)

Inschrijfformulier
Deelname aan het LKCAtelier is gratis. Na aanmelding ontvang je van ons per mail de ZOOM-link. Let op: heb je je ingeschreven, dan rekenen wij op je aanwezigheid. Kan je toch niet aanwezig zijn? Stuur dan een mailtje naar EstherKoetse@lkca.nl. Het LKCAtelier is niet op een later moment terug te kijken.

Schrijf je in via deze link

Locatie
online
Kosten
Gratis
Doelgroep
Alle volwassenen
Illustration
 
Deel dit: