Update

Project-update bij Kunst & Zorg Community

Geplaatst op 23 november 2021, 21:54 uur

Terugblik Kunst en Zorg Zoom meeting donderdag avond 18 November 

Gastspreker: Marian Verdonk over haar haar project: Stichting WIJ. 

Een bijzondere dagbesteding, en centrum voor persoonlijke groei in wording. 

Deze avond vertelde Marian Verdonk over de stichting WIJ: "Work, Inspire & Join" - Kom tot je volle potentieel -  
Een landgoed in Riethoven (in de buurt van Eindhoven) waar een centrum voor persoonlijke ontwikkeling en een gebouw voor dagbesteding zal komen, opgericht vanuit haar kunstenaarsmindset. 

Marian is een kunstenaar in hart en nieren, (lees hier meer over Marian: http://www.marianverdonk.nl) maar zij heeft ook een sociaal hart met ervaring in de Welzijnszorg. 
Graag wil zij met haar plan de wereld een stukje mooier maken.  Stichting WIJ biedt die mogelijkheid: Omdat 'Wij' belangrijker is dan 'Ik' waar het tegenwoordig zo vaak om draait. Een grensverleggende visie mét het bieden van een gedegen en veilig nest. 

Meer over het centrum
Het centrum voor persoonlijke ontwikkeling is zowel down to earth; 'Hoe sta ik in het leven in het hier en nu' maar er is ook ruimte voor bijvoorbeeld spiritualiteit, sjamanisme en reiki. 
Er komt een permacultuurtuin, dieren, en yurts voor Bed & Breakfast verhuur maar die ook voor projecten. 

Het wordt een plek waar ontmoetingen plaats kunnen vinden, waar creativiteit tot uiting kan komen, en waar gezamenlijk zal worden gewerkt aan het onderhoud van het landgoed met permacultuurtuin, in de houtwerkplaats, het is een gebied met een heel eigen karakter, en die eigenheid is leidend.  


Realisatie
Op dit moment is Marian met verschillende partijen in gesprek om de financiering en organisatie voor het project rond te krijgen. Ze heeft een duidelijk beeld voor ogen, en is vast beraden deze volledig te verwezenlijken. 
Zelf blijft ze de initiator en protector van het plan, maar de organisatie wil zij uitbesteden. 

Vragen & suggesties vanuit de groep
Hoe pak je de organisatie aan van zo'n grootschalig project? Welke mensen hebben het meeste baat bij dagbesteding op deze locatie? Hoe vind je een partner die mee kan gaan in jouw verbeeldingskracht? Hoe blijf je bij je eigen bestemmingsplan? Wat zoek je in een partner? Wie krijgt welke verantwoordelijkheden? 

Vanuit de groep werden veel verschillende suggesties gedaan. Bijvoorbeeld over de doelgroep: van zorgboerderijen voor mensen met een verstandelijke beperking, tot een plek voor mensen met een burn-out, of mensen met een vluchtelingen achtergrond. Ook werden er potentiële contacten aangeraden en uitgewisseld. 

Maar ook om eens zorgvuldig te kijken naar grensverleggende visies rondom organisatiestructuren zoals 'the living museum' en 'the art of hosting'. en vormen van zelforganisatie te onderzoeken. En suggesties gedaan voor financiering van grote projecten.

Verder werd Marian op het hart gedrukt kleine stapjes te nemen het behapbaar te houden en vooral ook goed voor zichzelf te blijven zorgen tijdens de ontwikkeling van zo'n ambitieus plan. Marian is sterk in het geloof dat het gaat lukken. Via haar pagina op Turnclub.net kun je meer lezen over stichting WIJ, en contact op nemen met Marian.
https://turnclub.net/persoon/76773/marian-verdonk   

Illustration
Marian Verdonk
Deel dit: