Update

Project-update bij Kunst & Zorg Community

Geplaatst op 14 januari 2022, 12:39 uur

 
Terugblik 16 december :  Social Dreaming
 
We blikken terug op een mooie avond waarin we met de community hebben kunnen ‘proeven’ aan Social Dreaming. Wat Social Dreaming is werd uitgelegd door Monique Leferink op Reinink en Rob Tjalling Bakker. Monique is (groeps)psychotherapeut, heeft ervaring met Social Dreaming. Zij is getraind als ‘host’, zodat zij Social Dreaming bijeenkomsten kan begeleiden. Rob is Celebrant, psycholoog en proces begeleider en verdiept zich sinds enige tijd in Social Dreaming.

Social Dreaming is in 1982 ontwikkeld door Gordon Lawrence in de Tavistock kliniek in Londen. In Social Dreaming gaat het niet om de individuele- maar om de sociale betekenis van dromen. Door het delen van onze dromen en de associaties die deze dromen oproepen bij de deelnemers, ontstaat een web van beelden. Deelnemers ervaren vaak een grote verbondenheid tijdens Soial Dreaming bijeenkomsten. Na een pauze wordt vervolgens in een dialoog gezamenlijk stilgestaan bij wat de beelden ons vertellen over wat er op een dieperliggend niveau in de groep leeft.  In deze korte kennismaking met Social Dreaming kwamen droombeelden van een zich bedreigd voelen, kinderen willen beschermen en een zoeken naar rust en veiligheid naar voren, niet zo vreemd in deze tijd. Er waren ook vragen, zoals naar dagdromen ( eveneens dromen) en iemand merkte op dat je vaak intenser droomt als je in de natuur slaapt. 

De community bestond deze avond uit een gemêleerd gezelschap van creatieve geesten waaronder een organisatiepsycholoog, een psychotherapeut, een industrial designer en kunstenaars met een dans of beeldende achtergrond. Samen hebben we kennisgemaakt met Social Dreaming en gekeken naar wat deze methode zou kunnen betekenen voor bijvoorbeeld een groep zorgprofessionals. Een team of groep zorgprofessionals zou gebruik kunnen maken van Social Dreaming om op een niet beladen manier angsten en verlangens te onderzoeken en te reflecteren op vaste patronen en ongekende mogelijkheden die vaak in het onbewuste verscholen gaan. 

In dit nog nieuwe jaar, zullen Rob en Monique, zodra de maatregelen het weer toelaten, meer live Social Dreaming bijeenkomsten organiseren. Nieuwsgierig geworden? Stuur een mailtje naar Rob en blijf op de hoogte voor actuele ontwikkelingen!
neem contact op met Rob via: rtbakker@xs4all.nl 
zie ook: www.socialdreaminginternational.net 

 

Illustration
Een Social Dreaming sessie door Rob en Monique op de Turnzolder in Amsterdam
Deel dit: