Update

Terugblik op Turn Day | Kunst, Zorg & Welzijn op 21 januari 2023

Geplaatst op 31 januari 2023, 18:00 uur
Illustration
Project volgens planning

Inspiratie, Uitwisseling, Uitdaging, Verkenning, Vragen, Bekrachtiging, Samen, Divers, Intentie, Soep, Gesprek, Herkenning, Kennisdeling, Verder, Kunst, Makers, Woorden, Verbinding,

zijn een aantal woorden die in me opkomen als ik terugdenk aan de Turndag van 21 Januari, mijn eerste 'live' ontmoeting met The Turn Club. 

Nadat we een persoonlijke intentie hadden geformuleerd, konden we inspiratie opdoen aan de hand van een aantal presentaties van kunst in de zorg projecten in Pecha Kucha vorm. Aan creativiteit en realisatiekracht geen gebrek. 

Over het algemeen lijkt kunst breed of steeds breder toegepast te worden binnen de zorg en toch zijn er herkenbare uitdagingen. Één daarvan is de botsing tussen de oplossingsgerichte mindset die veelal binnen de zorg overheerst en de procesgerichte mindset van kunstenaars. Merlijn Twaalfhoven zette dit helder uiteen. Hoe kunnen er bruggen gebouwd worden? Hoe blijven kunst en zorg met elkaar in gesprek in een taal die voor beide partijen recht doet aan de eigen belevingswereld? Want 'taal doet er toe', lees ik terug in mijn notitieblok. 

Met een warm kop soep en potluck lunch was er ruim gelegenheid om uit te wisselen, nieuwe contacten te leggen en te genieten van de ongedwongen sfeer.

Na de lunch was het tijd voor een panelgesprek begeleid door Iris Jousma. Hier kwam door middel van een aantal vragen een boeiend gesprek op gang. Waar de kunstenaars lijken te zoeken naar voldoende ruimte om te kunnen creëren en maken, naar financiering die aansluit bij dat proces, naar mogelijkheden voor verduurzaming op het moment de subsidie op is, spraken leidinggevenden van de grote maatschappelijke uitdaging die er ligt binnen de zorg. Er werd de wens benoemd de creatieve kracht van kunstenaars juist in te zetten om deze uitdagingen aan te gaan, om manieren van samenwerking verder te ontwikkelen en te bestendigen ook op het gebied van onderzoek en onderwijs. Ook werden er mooie voorbeelden gedeeld van kunst in de zorg projecten waar vanuit de praktijk succesvol gebouwd is aan borging. 

In kleinere groepen was er vervolgens de mogelijkheid om eigen vragen in te brengen en samen in gesprek te gaan, uit te wisselen, ervaringen te delen en inspiratie op te doen.

Kortom, ik denk terug aan een inspirerende dag met volop nieuwe verbindingen en ideeën voor vervolg. Veel dank aan de organisatoren van The Turn Club! 

Lina Fuhrmann, coördinator Stem&Luister
www.genetic-choir.org

Deel dit: