Ester Heiman

Verbinder, Deelnemer In Our Nature Lab 2020
Wie is Ester?

Drie jaar geleden ben ik met mijn gezin (lief Pieter, Berend van 11 en Hazel van bijna 9) van Amsterdam (22 jaar!) naar Berg & Dal verhuisd. Een klein dorpje bovenop de stuwwal van het Rijk van Nijmegen. We wonen daar in een fijn hoekhuis met veel licht en zicht op een lekkere tuin. Een tuin die ik op dit moment aan het ‘ontstenen' ben, om in te richten als eetbare bostuin. 


Op twee minuten lopen ligt de Heerlijkheid Beek, een heuvelachtig bos met oude Romeinse tamme kastanjes en weilanden genaamd Elyseese veldjes. Dat voelt als mijn achtertuin -  ben er dagelijks te vinden. 

Mijn werk en hobbies

Ik werk als zelfstandige - als toegepast antropoloog, onderzoeker, bewustmaker en trainer. 


Ik werk af en toe mee op de regeneratieve boerderij Bodemzicht op landgoed Grootstal in Nijmegen. Dat zou ik nog veel vaker willen doen. Aan den lijve ervaren wat nodig is deze tijd en daar met je handen heel concreet aan bijdragen - word ik blij van.


Ik ga het liefst dansend door het leven, als het even kan in het bos. Speel sinds 20 jaar weer hockey en af en toe ook weer piano, houd van mijn huis en tuin mooi maken en van lekker eten koken. 

Mijn omgeving

De sfeer van ‘op een bergje’ wonen. Het voelt als een beschut hoekje in het land, met een prachtig bos om de hoek en de Waal beneden aan de berg die richting zee stroomt (verbinding met mijn geboorte landschap). 


Verbeteren: dat ze de bladeren niet meer wegblazen om de bospad 'netjes' te maken....

Mijn droom

Ik droom ervan dat er de komende jaren enorm groeiend bewustzijn is op de relatie met onszelf, de ander en onze directe omgeving. 


Dat we inzien dat het tijd is om die relaties gezond en gegrond te maken. 


Dat we we daarvoor de dominantie van de ratio wat loslaten, en veel meer zintuigelijke, belichaamde, intuitieve kennis gaan integreren in alles wat we doen.  


 

Mijn expertise

Mijn expertise is die van systemen lezen, onderzoeken vanuit zoveel mogelijk perspectieven. En zo open maken, bespreekbaar maken wat er leeft en wezenlijk is voor het functioneren ervan.


Daarbij gebruik ik het 'slang & adelaar perspectief':


De slang: heel dichtbij, vanaf de grond, het alledaagse leven, inleven in 'de ander' , zintuigelijk, echt snappen wat belangrijk is, die taal leren spreken.


En dan opstijgen als een adelaar: het grotere plaatje zien, de rode draad , analyse , duiding, common ground , perspectieven verbinden in een gevoelige, rake duiding die een nieuwe gemeenschappelijke verhaal schetst dat het collectief representeert. Zónder de gevoeligheid en zintuigelijkheid van de slang uit het oog te verliezen.... 


Ik zet hierbij bewust in op een combinatie van rationele kennis (adelaar) en zintuigelijke, intuitieve kennis (slang). Vanuit het verlangen  bij te dragen aan een paradigma verschuiving, een andere grondhouding om het leven te bezien en er op een levenstondersteunende manier als mensheid in te interveniëren. 

Projecten uitgevoerd door Ester
Projecten waaraan Ester bijdraagt