Marie-Astrid Vermaas

Medi:erend musicus
Wie is Marie-Astrid?

Sinds eind 2018 woon ik alleen in de Groote Wielen, het nieuwste stukje 's Hertogenbosch -  Rosmalen, in een echte nul-op-de-meter (dus gasloze) woning, waar ik mijn eigen pianolespraktijk run. Mijn volwassen dochter woont in Amsterdam en werkt in Rotterdam, mijn zoon woont in Heeswijk-Dinther bij zijn vader en studeert in Eindhoven.

Mijn werk en hobbies

Ik werk als zzp'er als mediërend pianodocent, kerkmusicus, begeleidster van zangers en instrumentalisten en incidenteel als koordirigente.


In ons Trio Levensmuziek IMAI werk ik met zangeres Ien Bouwmans en fluitiste Inge IJpelaar samen. Wij verzorgen muziek op maat bij allerlei rituelen.


Als vrijwilligster zet ik me in voor een duurzame ontwikkeling van het laatste deel van onze woonwijk door het lidmaatschap van de bewonersgroep Zienswijze Noordoosthoek.

Mijn omgeving

De rust die het vele water in onze wijk biedt, de wandel- en fietsroutes door de hele wijk, de brede samenstelling van de bewoners zowel in achtergrond als levensfase en de gemakkelijke manier waarop je door de inrichting van de wijk met elkaar in contact komt.


Helaas wordt er nog nauwelijks ècht duurzaam gebouwd, en staat de wijk vol met (zeer) dure snel uit de grond gestampte (letterlijk) betonnen woningen met in verhouding weinig zonnedaken voor een zogenaamd gasloze wijk. De gevoelens van onbehagen bij sommigen over flexwoningen die maximaal 10 jaar blijven staan, de angst voor gezondheidsklachten door de bouw van windturbines op 1 kilometer afstand van onze wijk en een onvermogen van beide kanten om tot een open dialoog tussen gemeente, projectontwikkelaars en inwoners te komen, dit alles baart me zorgen. Hieraan lever ik als muzikaal en mediërend verbinder heel graag een bijdrage.

Mijn droom

Toen ik hier vier jaar geleden kwam wonen, was dat de start van een nieuwe levensfase: net gescheiden, voor het eerst in decennia helemaal op eigen benen met de droom om volledig voor mijn pianostudio te gaan. Die heb in ondertussen -met de onmisbare website-hulp van mijn dochter- zo goed als waar gemaakt. Ook deze plek zelf heb ik gevisualiseerd, voordat ik werd ingeloot op een geweldige sociale huurwoning. De betrokkenheid en contacten in onze straat zijn goed, wel is iedereen erg druk met gezin en werk.


Mijn droom is om hier op de wijkschool, die gaat voor explorerend onderwijs vanuit de eigen interesse van de leerlingen, een muziekpraktijk op te zetten waarin ook de kinderopvang, bso en naschoolse opvang worden meegenomen in de muzikale activiteiten. Met muziekonderwijs speel ik het liefst de rol van mede-opvoeder in cognitieve zin, waarin ik kinderen de vreugde van spelend leren denken wil overdragen. Als musicus train ik het bewuste, nauwkeurige en niet impulsieve inzetten van alle zintuigen, de basis van gezond verstand.