Janine van Iperen

Verbinder, Bouwer, Beeldmaker
Mijn werk en hobbies

Ik heb mijn artstudio op het oude Zwitsalterrein in Apeldoorn. Op dit stukje industrieel erfgoed zijn kleine ondernemers gevestigd, waarvan er veel met hun bedrijven een bijdrage aan een betere wereld willen leveren.
Mijn studio zit in de kelder van het gebouw waar ooit de directie van Zwitsal zat. In de grote ruimte maak ik zelf kunst, maar ik houd er ook regelmatig workshops ART based INNOVATION met organisaties die anders naar de wereld willen leren kijken.

Mijn expertise

Arts Architect: bouwer van ART programma's voor organisatievraagstukken
Als Arts Architect help ik het management van organisaties bij het opzetten van ART programma’s om nieuwe inzichten en oplossingen voor hun organisatievraagstukken te vinden. ART programma's zijn programma's met een combinatie van kunstinterventies, vertaling daarvan naar bedrijfskundige modellen en toepassingen op de werkvloer. Ik bouw en begeleid het programma, faciliteer de onderdelen en adviseer gaande het programma over de vertaling naar bedrijfskundige modellen en toepassing in de werkpraktijk.
De door mij ontwikkelde methodiek van ART based INNOVATION, die organisaties inspireert om vanuit een radicaal ander perspectief naar organisatievraagstukken en vernieuwing te kijken, maakt onderdeel uit van de in te zetten kunstinterventies van het ART programma.


Met ART based INNOVATION breng ik de creativiteit van het 'kunstenaarsdenken' naar het bedrijfsleven en de overheid
ART based INNOVATION is een door mij ontwikkelde methodiek waarbij kunst ingezet wordt om organisatieprofessionals eens radicaal anders naar organisatievraagstukken en innovatie te laten kijken. Door vanuit een ander perspectief te kijken en te denken als een kunstenaar, groeit hun creatieve vermogen en krijgen zij nieuwe, frisse ideeën en inspiratie voor toepassingen, innovaties of verdienmodellen. In het programma leren organisatiesprofessionals welke eigenschappen kunstenaars hebben en ervaren zij in opdrachten en groepsdiscussies dat het zelf inzetten van deze eigenschappen verrassende oplossingen of ideeën voor hun vraagstuk kan geven.


Voor organisaties die willen blijven leren en innoveren
ART programma's en ART based INNOVATION zijn voor bedrijven, (semi)overheidsinstellingen en ondernemers die zichzelf willen blijven verbeteren en willen blijven leren. Die bijvoorbeeld maatschappelijk ondernemen een boost willen geven, meer impact willen maken of vragen hebben als bijvoorbeeld:
- hoe kan ik meer duurzaam ondernemen?
- hoe kom ik tot product- of dienstinnovatie?
- hoe vernieuw ik mijn processen of organiseer ik mijn bedrijfsonderdeel op een andere manier?
- hoe zet ik mijn eigen impactonderneming op?
- hoe kan ik maatschappelijk innoveren?
- hoe creëer ik binnen mijn organisatie een innovatieve mindset?


Met ART for IMPACT ondersteun ik met kunst de boodschap van organisaties
ART for IMPACT is JAS-kunst met een duidelijke boodschap. Het werk stelt de toeschouwer een kritische vraag, maakt hem/haar bewust van een maatschappelijk vraagstuk. En zet aan tot nadenken over waarom dingen in de wereld zijn zoals ze zijn en hoe vreemd dat soms is.

Mijn mogelijkheden

Ik ben inzetbaar op verschillende manieren. 


1. als Arts Architect voor het bouwen van ART programma's
Ik bouw ART programma’s voor organisaties om nieuwe inzichten en oplossingen voor hun organisatievraagstukken te vinden. ART programma's zijn programma's met een combinatie van kunstinterventies, vertaling daarvan naar bedrijfskundige modellen en toepassingen op de werkvloer. Ik bouw en begeleid het programma, faciliteer de onderdelen en adviseer gaande het programma over de vertaling naar bedrijfskundige modellen en toepassing in de werkpraktijk.
https://www.jasartstudio.nl/value-of-arts-for-business


2. Als inspirator/facilitator voor organisaties
Ik geef workshops/programma's ART based INNOVATION voor organisaties
https://www.jasartstudio.nl/art-based-innovation


3. als kunstenaar voor impactkunst
Ik ben inzetbaar als kunstenaar om met mijn kunst een boodschap van een organisatie weer te geven of het publiek kritische vragen te stellen en bewustwording voor maatschappelijke issues te kweken.
https://www.jasartstudio.nl/art-for-impact

Relevante ervaring

Bedrijfskundige en kunstenaar
Ik heb een Technisch Bedrijfskundige achtergrond en meer dan 20 jaar ervaring in het bedrijfsleven en de (semi)overheid als project- en progammamanager en adviseur. Na een opleiding aan Slade Artschool in Londen in 2019, kwamen mijn liefde voor het maken van kunst en de bedrijfswereld samen. Ik richtte JAS artstudio op en doe sindsdien wat ik het allerliefste doe: kunst inzetten om de creativiteit en organisatiekracht van organisaties te laten groeien!