Janine van Iperen

Verbinder, Bouwer, Beeldmaker
Mijn werk en hobbies

Ik heb mijn artstudio op het oude Zwitsalterrein in Apeldoorn. Op dit stukje industrieel erfgoed zijn kleine ondernemers gevestigd, waarvan er veel met hun bedrijven een bijdrage aan een betere wereld willen leveren.
Mijn studio zit in de kelder van het gebouw waar ooit de directie van Zwitsal zat. In de grote ruimte maak ik zelf kunst, maar ik houd er ook regelmatig workshops ART based INNOVATION met organisaties die anders naar de wereld willen leren kijken.

Mijn expertise

Met ART based INNOVATION breng ik de creativiteit van het 'kunstenaarsdenken' naar het bedrijfsleven en de overheid
ART based INNOVATION is een door mij ontwikkelde methodiek waarbij kunst ingezet wordt om organisatieprofessionals eens radicaal anders naar organisatievraagstukken en innovatie te laten kijken. Door vanuit een ander perspectief te kijken, groeit hun creatieve vermogen en krijgen zij nieuwe, frisse ideeën en inspiratie voor toepassingen, innovaties of verdienmodellen.


Leer denken en innoveren als een kunstenaar
Kunstenaars hebben 9 eigenschappen die maken dat zij net anders kijken, denken en werken dan de meesten van ons. In het programma leren organisatiesprofessionals welke dit zijn en ervaren zij in opdrachten en groepsdiscussies dat het zelf inzetten van deze eigenschappen verrassende oplossingen of ideeën voor hun vraagstuk kan geven.


Voor organisaties die willen blijven leren en innoveren
ART based INNOVATION is voor bedrijven, (semi)overheidsinstellingen en ondernemers die zichzelf willen blijven verbeteren en willen blijven leren. Die bijvoorbeeld maatschappelijk ondernemen een boost willen geven, meer impact willen maken of vragen hebben als bijvoorbeeld:
- hoe kan ik meer duurzaam ondernemen?
- hoe kom ik tot product- of dienstinnovatie?
- hoe vernieuw ik mijn processen of organiseer ik mijn bedrijfsonderdeel op een andere manier?
- hoe zet ik mijn eigen impactonderneming op?
- hoe kan ik maatschappelijk innoveren?
- hoe creëer ik binnen mijn organisatie een innovatieve mindset?


Verder exploreren met kunst
Het zelf creatief dènken als een kunstenaar als motor van innovatie, is het hart van het ART based INNOVATION programma. Maar kunst is ook het krachtigste middel om mensen zich ergens bewust van te laten maken en kunst prikkelt de verbeeldingskracht. Die twee kenmerken maken dat kunst heel goed ingezet kan worden om (nieuwe) organisatiewaarden voor medewerkers tastbaar en voelbaar te maken of een cultuurverandering te ondersteunen.


Ik begeleid groepen in het bouwen aan een kunstwerk dat symbool staat voor de (nieuwe) kernwaarde(n) van een organisatie. Zo doorvoelen de deelnemers met zijn allen waar ze voor staan en gaan ook de meer ongrijpbare kernwaarden leven.


Met ART for IMPACT ondersteun ik met kunst de boodschap van organisaties
ART for IMPACT is JAS-kunst met een duidelijke boodschap. Het werk stelt de toeschouwer een kritische vraag, maakt hem/haar bewust van een maatschappelijk vraagstuk. En zet aan tot nadenken over waarom dingen in de wereld zijn zoals ze zijn en hoe vreemd dat soms is.

Mijn mogelijkheden

Ik ben inzetbaar op verschillende manieren. 


1. Als inspirator/facilitator voor organisaties
Ik geef workshops/programma's ART based INNOVATION voor organisaties
https://www.jasartstudio.nl/kopie-van-the-artist-way-program-2


2. als begeleider van kunstexploratie
Ik begeleid groepen organisatieprofessionals in het bouwen aan een kunstwerk dat past bij het vraagstuk dat zij op te lossen hebben. Vaak is dit in aanvulling op een ART based INNOVATION programma. 
https://www.jasartstudio.nl/kopie-van-voorbeeldcase-picasso


3. als kunstenaar voor impactkunst
Ik ben inzetbaar als kunstenaar om met mijn kunst een boodschap van een organisatie weer te geven of het publiek kritische vragen te stellen en bewustwording voor maatschappelijke issues te kweken.
https://www.jasartstudio.nl/kopie-van-art-for-impact

Relevante ervaring

Bedrijfskundige en kunstenaar
Ik heb een technisch bedrijfskundige achtergrond en meer dan 20 jaar ervaring in het bedrijfsleven en de (semi)overheid. Na een opleiding aan Slade Artschool in Londen in 2019, kwamen mijn liefde voor het maken van kunst en de bedrijfswereld samen. Ik richtte JAS artstudio op en doe sindsdien wat ik het allerliefste doe: kunst inzetten om de creativiteit en organisatiekracht van organisaties te laten groeien!