Pieter Hessel

Verbinder, Bouwer, Student, Verhalenverteller, Coach, Samenlevenskunstenaar
Wie is Pieter?

Ik woon samen in een klein arbeiderswoninkje in de Bloemenbuurt in Utrecht. Ik werk regelmatig vanuit uit huis, maar ik ben ook veel op pad door het hele land.

Mijn werk en hobbies

Ik ben samenlevenskunstenaar en deelgenoot bij Economy Transformers. Samen met Damaris, Jennifer en Jac geven we vorm aan het verlangen naar een samenleving en een economie die goed is voor alle mensen en de Aarde. We reiken inzichten aan op een heldere weg uit de systeemcrises en geven met de Zes Sleutels praktische oefeneingen om zelf stappen te zetten, zodat we ons ook echt Vrij, Gelijk én Samen kunnen voelen. Centraal daarin staat de transformatie van ons eigendomsbegrip en de zeggenschap over grond, arbeid en kapitaal. We doen dit voor alle mensen die werk en/of leven op een mens- en Aardewaardige manier vorm willen geven.


Vanuit deze gedachte ben actief in mijn eigen buurt met als doel meer verbinding te ontwikkelen. Werken aan een meer inclusieve buurt en de schouder eronder zetten om samenredzaam te kunnen zijn. Zo beheren we met bewoners een speeltuin.


Vanuit mijn achtergrond in de kunst & cultuur ondersteun ik stichting Mooie Woorden, een literaire stichting die eigenzinnige literatuur van en voor jonge mensen presenteren in hun trilogie-programma's in Utrecht.


Ik maak een beetje folk-muziek met traingel en mondharp.

Mijn omgeving

Mijn buurt is een zogenaamde 'doorstroombuurt' dat betekent dat er veel jonge mensen (starters) hier kopen en of huren en zodra er gezinsuitbreiding is verhuizen ze weer door. Ook is er een grote hoeveelheid studenten in de wijk (30%) die ook voor doorstroom zorgen. Mensen zijn op zichzelf. Met buurtbewoners beheren we de buurtspeeltuin 'de Speelboom' en daardoor ontstaat er meer onderlinge verbinding in de buurt. Wel zien we nog een tweedeling tussen arm en rijk, de toename van de huizenprijzen helpt daar niet bij. Werken aan verbinding blijft mijn invalshoek om de buurt te verbeteren, met elkaar een dialoog voeren, elkaar helpen waar dat binnen je vermogen valt.

Mijn droom

Een mens- en Aardewaardige samenleving. Steeds meer mensen beseffen zich dat we op de huidige manier niet verder kunnen.  Vrij, gelijk en samenleven vraagt een helder inzicht in je eigen leven en je omgeving, dan kun je vanuit dat inzicht handelen. Handelen vanuit liefde en vertrouwen. Ik leef in verschillende bubbels en probeer te tolken voor de niet aanwezige bubbel in gesprekken en onmoetingen.

Mijn expertise

Ik kan nieuwe beelden en vormen scheppen van onze manier van samenleven. Ik heb ervaringskennis dwars door vele lagen van de samenleving. Ik herken gebruik van articulatiemacht, 'klein houden' en institutioneel racisme.

Mijn mogelijkheden

Samenlevenskunstenaar en begeleider naar een mens- en Aardewaardige samenleving.

Relevante ervaring

restaurant manager, magazijnmedewerker, acteur, butler, theater-producent, hoofd jeugdtheater impresariaat, cultureel projectontwikkelaar, animatie-acteur, medewerker kruidenhandel, winkelbediende, krantenjongen, chef de rang, head-waiter, keukenhulp, bedrijfscoach, bestuurslid, bestuursvoorzitter, ZZPer, zakelijk leider, cabaretier, website bouwer, gemeenschapsontwikkelaar, stadsmaker