Annewil Jansen

Docent, Beeldmaker
Wie is Annewil?

Ik leef met echtgenoot in een gezinswoning. Inmiddels zijn onze 4 kinderen volwassen en hebben een eigen leven opgebouwd in het midden van het land. Op loopafstand is rivier de Regge te bereiken. Hier wandel ik veel en zo mogelijk zwemmen.
 

Mijn werk en hobbies

In mijn woonplaats heb ik een deel atelier in een oud laboratorium van de Ten Cate fabrieken, genaamd de Kunstfabriek. Ik werk in eigen atelier aan (nieuwe) projecten en aan eigen collectie. In de Kunstfabriek kan ik gebruik maken van een cursusruimte om hier lessen tekenen, schilderen en grafische technieken aan te bieden.
Daarnaast werk ik één middag in de week in het kunstlab 'de Vrolijkheid' in het azc Apeldoorn. Hier werk ik afwisselend als workshopleider of vrijwilliger aan kunstprojecten voor kinderen en tieners. 
Sinds enkele jaren heb ik een moestuin in tuinencomplex de Jipkesbelt, vlakbij de Regge. Hier verbouw ik groentes, kruiden en bessen op biologische wijze. 

Mijn omgeving

Ik waardeer de ligging van ons huis op steenworpafstand van verschillende natuurgebieden, de Regge, Sallandse heuvelrug en Wierdense Veld. Het Reggedal is 10 jaar geleden volledig op de schop gegaan, meanders zijn aangelegd en hebben vele kilometers toegevoegd aan de loop van de rivier, tevens is de waterkwaliteit enorm verbeterd en geschikt voor recreatie op het water.
Wat verbeterd mag worden is de uitruil van vb, de Regge en Sallandse heuvelrug voor commerciële activiteiten. Vooral sportevenementen, mountainbikeroutes en de fitness lobby heeft een te grote vinger in de pap, zij verstoren natuurwandelaars en stiltezoekers. Er is een schitterend natuur educatie centrum met sterrenwacht in Nijverdal, erg blij mee. Natuur organisaties zijn slecht in communicatie met de plaatselijke bevolking, grote bomenkap leidt tot verontwaardiging. Zo laat ze onder druk van de sportlobby meer mountainbike routes toe of andere evenementen die de natuur geen goed doen.  Gelukkig zie ik wel dat natuurorganisaties zich beter uitspreken en geen Regge survival meer toelaten tijdens het broedseizoen.

Mijn droom

Ik ben hier ooit komen wonen omdat de natuur hier om de hoek ligt. Met kinderen naar het bos, hoe fijn is dat. Doordat kinderen bij de scouting waren, hebben ze mooie ervaringen opgedaan in de natuur en er goed voor te zorgen. vb. geen afval achterlaten! Nu is het Reggegebied een natuurgebied rijker geworden. Vee graast in de uiterwaarden en wandel- fietspaden zijn verbeterd. Wat ik wel jammer vind, is dat de vroegere stille wandelpaadjes verdwenen zijn achter prikkeldraad. Met name de schrik voor honden in het gebied hebben hiertoe geleid. En dat is mijn andere zorg, teveel honden die in de natuur worden meegenomen.

Mijn expertise

Kennis over diversiteit in de leefomgeving. 
Leefomgeving vergroenen met behulp van leefgemeenschappen (vb. kerken)
Kunstprojecten opzetten met kinderen en jongeren (scholen, azc, kerken)

Mijn mogelijkheden

Kunstprojecten met betrekking over vredesvraagstukken. 
Kunstprojecten met betrekking tot natuur en leefomgeving.

Relevante ervaring

Ik heb ervaring met lesgeven aan kinderen en tieners op het azc, BSO projecten. 
Exposities rond de grote christelijke feesten in kerken, met lezing /kunstworkshop
Kunstretraites, aanbod voor kerkgemeenschappen.