Els Streefkerk

Initiatiefnemer, Verbinder, Docent, Coach
Wie is Els?

Ik woon met mijn man en jongste zoon in de Rivierenbuurt en werk ook veel vanuit huis.

Mijn werk en hobbies

Ik geef pianoles aan volwassenen en Nederlandse spreekvaardigheid aan nieuwkomers met een vluchtachtergrond. Ook ben ik betrokken bij verschillende sociale projecten: Habognatat, de Gouden Mannen en A Beautiful Mess. Ik ben vindingrijk, enthousiast en verbindend in wat ik doe.


Ik ben initiatiefnemer van Vertel es, het leukste online taalcafé van Nederland: twee uur op vrijdag praat ik over relevante onderwerpen met nieuwkomers die hun spreekvaardigheid in het Nederlands willen verbeteren. Het gaat hierbij - naast het Nederlands - vooral om contact maken met elkaar en een start maken met een netwerk voor deze doelgroep. Ik doe dit omdat er heel veel behoefte is bij deze doelgroep aan spreken en contact én vooral ook omdat ik het zelf ook heel leuk en leerzaam vind. Ik denk, na deze kleine drie jaar, dat ik dit over tien jaar nog steeds doe! Ik verheug me altijd op de vrijdagochtend.


In deze podcast van de Correspondent, een interview door Lex Bohlmeijer in december 2022, leg ik precies uit wat Vertel es is en waarom ik dit graag zou willen uitrollen. Op dit moment ben ik nog maar 3 maanden verder en zijn er al 9 Vertel es-sen actief: in Amsterdam, Culemborg, Friesland en Groningen, Breda en Amersfoort-De Bilt! Dit smaakt naar meer! 

Mijn omgeving

Ik waardeer de architectuur in mijn buurt: redelijk ruime huizen, de fijne bouwstijl, de Amstel dichtbij. Het nadeel van deze buurt is dat er aan de kant van de Amstel geen winkels zijn waar mensen uit de buurt elkaar tegenkomen. We kennen elkaar niet. Hopelijk wordt er binnenkort minder en minder snel gereden op de Amsteldijk. De rommel op straat probeer ik aan te pakken en samen met buren proberen we het te vergroenen.

Mijn expertise

Ik verbind op allerlei manieren allerlei soorten mensen met elkaar. Door ze uit te nodigen, door samen dingen te ondernemen en zelfs online lukt het me om echt contact te hebben. De grote focus ligt op mensen met een vluchtachtergrond of migratie-achtergrond te verbinden met 'Nederlanders', waarmee mensen, die elkaar anders niet zo snel zouden leren kennen, elkaar leren kennen!


Ik breek het ijs, ik stel vragen en ik vertel ook over mezelf.

Mijn mogelijkheden

Meedenken, maar liever doen.


Dagvoorzitten, vergadering leiden, interviewen

Relevante ervaring

Buitenlandervaring, spreek verschillende talen en ik versta iedereen:)