Connor Roozendaal

Verbinder, Dromer, Student, Verhalenverteller, Beeldmaker, Initiatiefnemer
Wie is Connor?

Hoi hoi, ik woon in het bosrijke Soest (bij Amersfoort), waar ik alle natuur in de omgeving op mijn duimpje ken :) Ik studeer aan de Universiteit van Wageningen en reis vaak met de trein of racefiets heen en weer. Ik ben in mijn woonplaats bij allerlei projecten betrokken (geweest), bijvoorbeeld bij het 'eco-team' op mijn vroegere middelbare school, bij de energietransitie van de gemeente, bij de opvang van (jonge) Oekraïense vluchtelingen en bij activiteiten voor kinderen op het AZC. Ik ben daarnaast altijd op zoek naar nieuwe bezigheden, en hoop in Soest te kunnen bijdragen aan het creëren van een hoognodige en hoogwaardige ontmoetingsplaats voor (creatieve) jongeren.

Mijn werk en hobbies

Ik heb twee jaar als fietskoerier bij het duurzame bezorgingsbedrijf Cycloon gewerkt, en hoop dit najaar als 'studentdocent' Nederlands aan de Internationale Schakelklas in Wageningen te beginnen. Dit doe ik naast mijn opleiding Internationale Ontwikkelingsstudies aan de WUR, welke ik hoop uit te breiden tot een Vrije Bachelor met een speciale focus op de internationale ontwikkeling van mens-natuur relaties. Ik ben echter in nog véél meer geïnteresseerd, bijvoorbeeld in politiek, antropologie, (on)gelijkheid, gender, identiteit en diversiteit, filosofie, moraliteit en ethiek, spiritualiteit, en ga zo maar door. Dan nog maar even een (onvolledig) lijstje met hobbies, waaronder tekenen, schilderen, muziek maken en luisteren, wandelen, wielrennen, mountainbiken, boomklimmen, (wild)zwemmen, fotograferen, vogelen, lezen, en zo kan ik nog wel even doorgaan :) Maar het allermeest hou ik van in het gras liggen en dagdromen!

Mijn omgeving

Ik leef voor de rommelige hoekjes in mijn woonplaats. De ruige randjes van de weilanden die níet zo vaak gemaaid worden, de omgevallen bomen na een flinke najaarsstorm, de dieren die tevoorschijn komen als de schemer is ingevallen. Soest is omringd door bossen, weiden en duinen, en huist daarom veel bijzondere dieren zoals nachtzwaluwen, veldleeuweriken, raven, boommarters, en wel vijf soorten uilen! Binnen de bebouwde kom is het slechter gesteld, want een sporadische bijenkast en een paar wilde bloemen noem ik nog niet 'bij-vriendelijk'! Ik zou al het nieuw aangeplante groen daarom graag inheems zien. Soest is goed op weg met de ontwikkeling van het Soesterveen en de aanleg van wadi's in woonwijken, maar een boerendorp verliest haar karakter zodra de korenbloemen, meidoorns en eiken worden vervangen door exotische insectarme planten. Als Soest écht wil zoemen kan er nog veel verbeteren! De kennis is er, nu de wil nog!


Ik hoop als jongere de bescherming van de natuur nieuw leven te kunnen inblazen, door verschillende aspecten met elkaar te verbinden. Zo weet ik dat veel jongeren behoefte hebben aan stilte in de natuur, maar niet de goede plekken kennen of hier weinig toegang tot hebben. Of dat het vieren van het oude boerenkarakter van het dorp weinig jongeren aantrekt, maar hier veel in kan verbeteren! De natuur verbindt jong met oud, stad met platteland, plezier met verantwoordelijkheid en verbind vooral mensen met elkaar. Concreet hoop ik daarom binnenkort een natuurgidsenopleiding bij IVN te beginnen!

Mijn droom

Mijn woonplaats heeft mij altijd geprikkeld, geïnspireerd en aangezet tot dromen. Het heeft een rijke geschiedenis en een sterk karakter, maar is echt te weinig gefocust op jongeren. Daar heeft ook de natuur last van, want vergrijzing in de natuurbescherming is een reëel probleem. De beleving van de natuur moet véél aantrekkelijker gemaakt worden, want alleen conserveren is allang niet meer genoeg. In ons veranderende klimaat heeft de natuur een actieve, gemotiveerde en bruisende groep mensen nodig die de natuur niet alleen beschermt, maar ook verwildert, meer ruimte geeft en daadwerkelijk nieuw leven inblaast. Ik geloof dat dit kan, maar het gebeurt niet vanzelf, en het is van het grootste belang om de generaties van morgen al zo vroeg mogelijk te betrekken en serieus te nemen als het gaat om hun groene leefomgeving.