Project

Common Grounds

Geplaatst op 4 juni 2020, 15:53 uur

Bruno Latour, in een interview in Trouw (27 november 2018)
“Miljoenen mensen zijn bezig te herdefiniëren wat het betekent érgens te wonen – daar moet je eerst naar vragen. Praten over mondiale problemen zegt mensen niets, dat correspondeert niet met een stuk grond waar ze om geven – hun land, hun streek. Dáár zit politieke energie, dat is wat mensen raakt. […] moeten de focus verleggen naar het aardse, niet naar ‘de planeet’, maar naar het stuk aarde waarbij mensen zich betrokken voelen.
[…] Als je niet weet wat het voor mensen betekent érgens te wonen, kun je niet verder. […] Vraag mensen zélf te beschrijven wat de condities van hun bestaan zijn. Met wie kun je leven? Van wie ben je afhankelijk?
De aandacht voor identiteit verschuift naar de aandacht voor de vraag wat het eigenlijk betekent érgens te wonen. […] Het aardse is er al, iedereen weet dat we ergens moeten landen. En dat is noch op een globe, noch op een stukje land met een hek eromheen.”

Wat is de ‘gemeenschappelijke grond’ die het mijn en dijn, het wij-en-zij-denken op kan heffen?
Wat ik wil bewerkstelligen is een verandering van bewustzijn die solidariteit bevordert, een ervaring van transitie, een rite de passage van individuele gronden naar gemeenschappelijkheid, een manier om je bewust te worden van het denken in dualiteiten en de prijs die je daarvoor betaalt.

 

Toelichting

Het project is nog in de conceptfase.

Doelgroep
Kinderen, 0-11 jaar, Jongeren, 11-22 jaar, Volwassenen, Senioren
Idee
Deel dit: