Project

Social Dreaming met Rob en Monique

Geplaatst op 5 oktober 2021, 16:18 uur
Illustration

Gedurende het afgelopen jaar heb ik vele rondjes in het Vondelpark mogen lopen met veel verschillende mensen. Aanleiding was de tweede lockdown, midden in de winter. De wandelingen, steeds 1 op 1, vaak met mensen die ik van tevoren niet kende, gaven letterlijk beweging en lucht. 

Er was ruimte voor vaak mooie en verrassende gedachtewisselingen over wat Corona met ons doet, hoe we ermee om kunnen gaan, en hoe onze levens na Corona eruit kunnen zien.

Toelichting

Nu, na de zomer, is er een andere fase aangebroken en zocht ik naar een manier om, met alle medewandelaars, tot een afronding te komen. Op dat moment kwam Monique Leferink op Reinink op mijn pad en Monique wilde graag een Social Dreaming Matrix houden. 

Social Dreaming is een methode om samen te verkennen wat er leeft in ons collectieve onbewuste door (fragmenten van) dromen en associaties hierbij te delen.

Dat sluit goed aan bij de wandelingen waar het ook om een losse verzameling thema’s, vraagstukken, gedachten en dromen ging.

Kortom Social Dreaming bood een mooie manier om tot afronding te komen van Rondje met Rob.

 

Op 2 oktober hebben Monique en ik met de medewandelaars van het afgelopen halfjaar  een eerste Social Dreaming Matrix gehouden, op de zolder van de Turnclub.

Het was een fijne bijeenkomst, waarin flarden van dromen, associaties en losse gedachten werden gedeeld. In een reflectie op de Social Dreaming Matrix werd gezamenlijk stil gestaan bij wat de onderliggende sociale betekenis van de droombeelden en associaties zou kunnen zijn.

Welke thema’s spelen er en welke nieuwe invalshoeken zijn er mogelijk waar te nemen? 

 

Veel stof voor nader onderzoek, en nieuwe vragen, zoals kan ik dromen oproepen, of zelf sturen? Zijn er culturele verschillen? Kunnen voorvaderen spreken door dromen? Wat ‘leren’ we uit onze dromen?

 

We staan nog maar aan het begin van dit onderzoek en Monique en ik zijn van plan door te gaan. Met het houden van een Social Dreaming Matrix en reflectie hierop, met veel verschillende mensen.

 

Wil je deze zoektocht volgen, en misschien deelnemen aan een volgende bijeenkomst?

 

Laat het ons even weten,

 

Rob Tjalling Bakker

Monique Leferink op Reinink

Doelgroep
Volwassenen, Senioren
Lopend
Deel dit: