Project

Het Grote Wennen - een panorama schilderij om gezamenlijk bij te wennen

Geplaatst op 18 maart 2022, 16:38 uur
Illustration

Vorig jaar begon ik aan mijn nieuwe uitdaging: schilderen in de breedte. Toen organiseerde ik een schilderij van 60 meter met portretten en bloemen met hulp van Arnhemmers en een heus schildersteam. Dit jaar werk ik aan een panorama van 100 meter over het proces van Wennen (wist je dat daar alleen een passend woord voor is in het Nederlands?), vanuit mijn atelier in Brussel. Een transformerend gevoelslandschap, waarschijnlijk met muziek. De eerste 6 meter heb ik inmiddels geschilderd, maar voor de volgende 94 nodig ik mensen uit mee te schilderen (of musiceren), mensen die ook wennen aan dingen, gevoelens, plekken, veranderingen (jij?). Al die meters zijn geinspireerd op hoe er vroeger al geschilderd werd: ellenlange grot- en muur schilderingen, handgeschilderde decors en ook b.v. panorama mesdag, waar vele grote schilders uit die tijd bij mee hielpen en een stukje van henzelf op achterlieten. Door letterlijk meter voor meter te schilderen leg je een proces vast van langgerektheid, net als het proces van wennen. Of net zoals wanneer je een heel requiem, passiespel of symfonie zingt of speelt van kop tot staart. Het begin is anders dan het einde, maar elke meter of maat volgde op de vorige. Ik ben bezig de 100 meter van 'Het Grote Wennen / The Big New' (new is wen andersom) online vast te leggen op www.mirthedokter.nl

Mirthe wil met dit project langs culturele centra, musea, rusthuizen, azc's, en andere plekken waar mensen wennen reizen, om samen te schilderen. Wil je hierbij meehelpen of meeschilderen, laat het weten!

Gezamenlijk wennen door te schilderen. Als een collectieve plek waarin we kunnen delen waar het proces van wennen uit bestaat. Uit hoeveel meter, hoe het van centimeter naar centimeter veranderd, of juist hetzelfde blijft. Tot je van een afstand kijkt. 
Wennen duurt lang en heeft veel vormen, fases. Het transformeert, het groeit, het veranderd, het duurt. 
Wennen is als 100 meter schilderen: elke meter is er 1, elke keer schilder je iets anders, en toch sluiten de meters op elkaar aan. De ene meter veroorzaakt de andere. 
Wanneer de 100 meters geschilderd zijn zal het panorama te zien zijn in een concertvorm met muziek.

Toelichting

op zoek naar:

plekken waar het panoramaschilderij te gast kan zijn, zodat we gezamenlijk door kunnen schilderen

plekken waar we het slotconcert kunnen geven, publieke ruimte waar mensen in- en uit kunnen lopen

muzikanten die interesse hebben om mee te werken aan het estafette concert rondom het kunstwerk

Doelgroep
Kinderen, 0-11 jaar, Jongeren, 11-22 jaar, Volwassenen, Senioren
Init.
Documenten
Deel dit: