Activiteit

Turnclub Kunst en Zorg Community Zoom bijeenkomst met Hein Walter

donderdag 17 februari 2022 , 19:00 - 20:30 uur
Illustration

Maandelijkse zoom bijeenkomst van de Turnclub Kunst en Zorg Community.

Binnen deze vakgroep willen we makers, denkers en zorg-professionals met prikkelende hulpvragen met elkaar in contact brengen middels regelmatige werksessies. Kunst en Zorg gericht op alle disciplines en achtergronden die te maken hebben met kunst en zorg.

We komen iedere 3e Donderdag van de maand samen via Zoom.
Meld je aan via kunstenzorg@turnclub.org  en je krijgt de zoomlink aan het begin van die week in je mailbox.

 

Wij nodigen  je van harte uit om aanwezig te zijn bij de 6e zoom-meeting van de Turnclub Kunst en Zorg community op a.s. donderdagavond 17 februari van 19.00 tot 20.30 uur.

Gastspreker van de avond  is zorgkunstenaar Hein Walter
Hein Walter heeft een atelier in een woonzorgcentrum in Almere waar hij o.a. tekent en verschillende kunstprojecten ontwikkelt voor de bewoners. 
Zo maakte hij verschillende tentoonstellingen onder de titel 'De Schoonheid van dementeren', deed hij grote schilderprojecten, tekenprogramma's met scholen en buurtbewoners, en deed hij mee aan een onderzoek van ZonMw.
 
“Kunst in de ouderenzorg is fantastisch!”

In de zoom wil Hein met ons sparren over zijn idee voor een nieuw project rondom de tekeningen die worden gemaakt door mensen met dementie in zijn atelier. Ook zal Hein vertellen over zijn eigen opvatting die hij heeft ontwikkeld over dementie in de jaren dat hij met deze mensen werkt in het woonzorgcentrum.

“Naar mijn idee kan dementie te maken hebben met een onverwerkt verleden. En als daar sprake van is, dan maakt de dementie het mogelijk om geestelijk in balans te komen. Het gaat dan over 'voelen' en (weg)'denken'. Als je de mogelijkheid open houdt dat dementie een proces is waar er op geestelijk vlak een heleboel gebeurt, dan kijk je toch anders naar de ziekte.“

 
Lees over Hein en zijn werk op zijn website: www.heinwalter.nl 
Deze avond krijgen we een visueel rijke presentatie waarin Hein verschillende tekeningen zal laten zien die in zijn atelier zijn gemaakt. De tekeningen maken zichtbaar dat iedere persoon met dementie echt een eigen oprechte tekenstijl heeft. 
 
“Mensen die lijden aan dementie hebben geen enkele moeite om met tekenen een eigen stijl te vinden.”
 
Sparren over zijn idee voor een nieuw project rondom tekeningen van mensen met dementie:

Hein hoopt van de community feedback te krijgen over zijn idee:
Hij wil graag weten of wij enthousiast worden van zijn idee, en of het een goed concept zou kunnen zijn. Maar is het project financieel haalbaar? En wat zijn de praktische problemen? En als de kans zich zou voordoen, zou je dan zelf willen meedoen? 

Hein heeft een stichting opgericht om dit soort kunstprojecten te kunnen organiseren. Op de website  van de stichting staat e.e.a. aan projecten: www.dezijderups.nl  Daarnaast is Hein artistiek leider van Kunstenaars Vereniging Flevoland (www.flevokunst.nl) waar hij ook het sociaal-maatschappelijke aspect aankaart.

“Kunstenaars staan in het midden van de samenleving en allesbehalve met de rug ernaartoe.”


Het beloofd een inspirerende avond te worden waarin je kunt zien en ervaren hoe een kunstproject in de zorgomgeving vorm krijgt. 
Deze avond is zowel interessant voor mensen die in de zorgomgeving werkzaam zijn die kennis willen maken met een kunstenaar in de zorg die gedegen kunstprojecten ontwikkeld, als ook voor kunstenaars die zelf projecten (willen) ontwikkelen in de zorgomgeving en willen meedenken en ervaren hoe een projectidee vormgegeven kan worden. 
 
We beginnen de avond weer met een ronde om kennis te maken met elkaar, vervolgens zal Hein Walter spreken en zijn vragen met ons delen. Afhankelijk van het aantal deelnemers aan de meeting kan er gewerkt worden met break-out rooms. We willen de ruimte geven om met elkaar te kunnen uitwisselen en verbindingen te leggen. 

Zien we je dan? stuur een mail naar kunstenzorg@turnclub.org dan krijg je de mail met zoomlink in je mailbox!

Namens de Turnclub Kunst en Zorg Community

Met warme groet,

Rob, Iris en Cathy

 

Locatie
ONLINE
Deel dit: