Activiteit

UITGESTELD: Ontwikkelreis Burgerschap voor de Toekomst

wo 10 apr 2024 - do 11 apr 2024 , 0:00 - 23:50 uur
Illustration

Ontwerp voor jouw school een Living Lab, met Anne Graswinckel & The Turn Club & VCPS

Werk met leerlingen en docenten tijdens een driedaags creatief ontwikkel- en maakproces aan een school eigen living Lab Burgerschap voor de Toekomst. Daarin ontstaat een levendige en constructieve ruimte voor toekomstdenken, verbeeldingskracht en onzekerheidsvaardigheid.

In 2023 organiseerde The Turn Club samen met de VCPS de eerste editie van het Living Lab Burgerschap voor de Toekomst. De editie van 2024 wordt verrijkt met de ervaringen van de eerste editie en de uitkomsten van de scholen die toen mee deden.

Onder leiding van Anne Graswinckel (kunsteducator) en Jan Albert Slurink (ontwerper, docent), duik je samen met kunstenaars en denkers zoals Merlijn Twaalfhoven (componist, schrijver, initiatiefnemer van The Turn Club), Laura Mentink (theatermaker) en Lisette Woldendorp (authentieke kunsteducatie) twee dagen lang in de mogelijkheden die er zijn om creatieve ontwikkelruimte een structureel onderdeel te laten zijn van het schoolleven. Uiteraard binnen de kerndoelen burgerschap.

(Klik voor een video over Burgerschap en de Kunstenaarsmindset)

Je verblijft en overnacht deze twee dagen samen op een mooie locatie in de natuur, in het Natuurvriendenhuis Morgenrood bij Oisterwijk. Enkele maanden later deel je op de derde dag de deels geteste ontwerpideeën en maak je plannen voor het vervolg.

Het Living Lab Burgerschap voor de Toekomst dat elke deelnemersgroep creëert, sluit altijd aan bij de identiteit, ambities en capaciteit van de eigen school.

De doelen en de vorm van het Living Lab kunnen verschillen. Denk bijvoorbeeld aan:
• Een denktank voor lessen, opdrachten en manifestaties in de school;
• Een werkgroep die jaarlijks een toekomstgerichte projectweek organiseert;
• Een fysiek toekomst-honk of atelier in de school waar iedereen kan werken, maken, performen en debatteren rondom het thema toekomstig burgerschap;
• Een schoolradio- of –podcaststation waarin onderwerpen besproken worden.

Uiteindelijk streef je naar een plek waar kunstkracht en goed voorouderschap verankerd worden in het DNA van de school.

Inzichten en verdieping: wat zijn de onzekerheidsvaardigheden waarmee een leerling zich kan verhouden tot een wereld die overweldigend, verwarrend en in verandering is?

Co-creatie en onderzoek: hoe helpt een kunstenaarsmindset bij het scheppen van speel- en ontwikkelruimte?
Eigenaarschap: welke vorm past bij de identiteit en het karakter van jouw school? En wat zijn de overheidskaders voor burgerschapsonderwijs waar je je toe kunt verhouden?

Klik voor een uitnodigingsvideo van Merlijn.

Voor wie?
Het ontwikkelen van burgerschapsonderwijs doe je met docenten van verschillende vakken. Als school doe je daarom bij voorkeur mee met een gemengd team van 5 à 7 personen bestaande uit schoolleiding, docenten en twee leerlingen (klas 3 of 4, alle niveaus, geen examenjaar).


Praktisch
Data: n.t.b. in het najaar van 2024
Locatie: Natuurvriendenhuis Morgenrood, Scheibaan 15, 5062 TM Oisterwijk. Locatie 6 juni volgt.
Morgenrood beschikt alleen over 2 persoonskamers. We vragen schoolteams om zelf een indeling te maken met
hun team.
Kosten: docenten/schoolleiders €980,-, leerlingen €495,-
Aanmelding: als schoolteam, uiterlijk 31 januari via deze link. Hier kun je aangeven wie er uit je team mee komen. De leerlingen kunnen op een later moment worden toegevoegd.


NB! Voor deze ontwikkelreis geldt een minimale inschrijving van 25 (betalende) docenten. Er is plek voor maximaal 55 deelnemers.
Interesse, maar nog vragen? Laat het ons weten: miriam@turnclub.org

Locatie
Natuurvriendenhuis Morgenrood
Scheibaan 15
5062 TM Oisterwijk
start / einde
Gestart op wo 10 april 2024. Beƫindigd do 11 april 2024
Deel dit: