Miriam van Oort

Verbinder, Bouwer
Wie is Miriam ?

Ik woon samen met mijn Amerikaanse man en twee kinderen in de Indische Buurt in Amsterdam Oost. Ons twee kamer appartement dwingt ons tot minimalistisch leven, waar ik in deze tijden alleen maar blij mee ben - alhoewel iets meer ruimte ook fijn zou zijn :)


We genieten van de buurt, van Amsterdam Oost en van onze gedeelde volkstuin op Amstelglorie. Man en ik zijn beide freelancers (hij muzikant, ik impact producent) en werken veel thuis, dus de buurt én de mogelijkheid om buiten te zijn op de tuin zijn erg belangrijk voor ons!

Mijn werk en hobbies

Ik werk als impact producent. Sinds mei 2021 voor The Turnclub voor de voorstelling Het is aan ons en de audiotour De Tegentijd, en daarnaast sinds 2016 ook voor documentaire films. In de laatste hoedanigheid organiseer ik campagnes om met het verhaal van een documentaire binnen het veld waar de film over gaat langdurige maatschappelijke verandering te bewerkstelligen.

Mijn omgeving

De Indische Buurt is een buurt in ontwikkeling. De gentrificatie gaat enorm zijn gang. Er wordt al veel gedaan aan verbinding tussen buurtbewoners, maar hoe krijg je de drukke, jonge, dertigers of jonge gezinnen gelinkt aan de meer diversere groepen die nu langs elkaar leven?


Daarnaast zouden de pleinen groener kunnen, minder tegels, meer plantjes.

Mijn droom

Ik was zelf een drukke dertiger toen ik hier kwam wonen. Toen wilde ik deel zijn van wat er om me heen gebeurde, en de mensen met wie ik woon leren kennen. Nu gaat dat deels gemakkelijker door de kinderen, maar blijft het moeilijk om ook zelf die verbinding met andere groepen bewoners te maken. Ik zie veel mooie buurtinitiatieven voorbij komen, er zit veel energie in de buurt.


De verhipping van de buurt, met steeds meer cafeetjes, terrasseb, restaurants, is vooral gericht op één bepaalde doelgroep. Het verdwijnen van plekken als De Pontaneur, waar echt iedereen kwam, voelt als een achteruitgang. Er zouden meer plekken moeten komen waar iedereen zich prettig voelt.

Mijn expertise

Door mijn werk heb ik geleerd me snel een nieuwe wereld eigen te maken, om vervolgens inhoudelijk mee te kunnen denken over verbindingen en oplossingen.

Mijn mogelijkheden

Ik ben een verbinder en kan goed meedenken en brainstormen.

Relevante ervaring

Als impact producent heb ik me bezig gehouden met schulden, nieuwkomersonderwijs, ergoed, nieuwe woonvormen, de leefbaarheid van het platteland, mantelzorg, etc.