Bibi-Joan Cahlo

Initiatiefnemer, Verbinder, Verhalenverteller, Beeldmaker, Creatief strateeg / adviseur
Wie is Bibi-Joan?

Hoi, ik ben Bibi-Joan, een kunstenaar uit Amsterdam. Ik woon samen met mijn Braziliaanse vriend in een kleine studio vlakbij het Vondelpark. Ik heb een achtergrond in de psychologie en hersenwetenschappen. Eind 2018 ben ik afgestudeerd aan de Fotoacademie en sindsdien werk ik als kunstenaar aan verschillende projecten. 

Mijn werk en hobbies

Als kunstenaar maak ik projecten waarbij ik het lichaam als uitgangspunt gebruik om te reflecteren op ons gedrag en onze ideeën in de moderne maatschappij. Ik onderzoek hoe mensen zich verhouden tot zichzelf, tot elkaar en tot de natuur. De afgelopen drie jaar heb ik gewerkt aan verschillende autonome foto- en videoprojecten rond thema's als gender, seksualiteit en intimiteit. Ik ben zeer toegewijd aan de huidige sociaal-ecologische uitdagingen in onze samenleving en ik geloof dat het stimuleren van een non-duaal perspectief, empathie en verbinding mensen zal helpen deze uitdagingen samen aan te gaan. Met mijn kunstprojecten hoop ik hieraan bij te dragen door maatschappelijke dialogen aan te gaan en mensen te stimuleren van elkaar te leren. Naast mijn werk als kunstenaar, ben ik parttime werkzaam als creatief marketing strateeg bij een onderwijsadviesorganisatie.

Mijn omgeving

Wat ik fijn vind aan mijn stad is dat daar mijn familie en vrienden wonen. Ik waardeer heel erg de kleine ondernemers en de buren met wie je een praatje kunt maken. Dat geeft je een gevoel van verbondenheid. Ik waardeer ook de creativiteit in de stad en de diversiteit aan mensen in de stad. Minder fijn vind ik hoe het kapitalisme en de gentrificatie op dit moment de overhand nemen in de stad. Het wordt onbetaalbaar en daarmee onbewoonbaar, we krijgen een eenheidsworst en sfeerloze buurten met grote gebouwen waar geen diversiteit meer is. Ik zou willen dat Amsterdam weer van de mensen wordt en dat we de verbinding met elkaar kunnen terugvinden.

Mijn droom

Ik voel me erg betrokken bij de huidige sociale en ecologische uitdagingen waar wij als samenleving voor staan. Mijn droom? Vind ik op dit moment heel lastig om te zeggen, omdat ik midden in een soort veranderproces zit. Het liefst zou ik willen dat we liefdevoller met elkaar en duurzamer met onze planeet omgaan. Vrijheid, geen oorlog, geen geweld, geen honger, geen vervuiling etc. Maar ik besef mij ook dat we nu eenmaal met teveel mensen op deze planeet zijn en dat creëert problemen die je niet zo gauw kunt oplossen helaas. Ik denk dat ik niet zozeer een droom heb maar meer een soort levensfilosofie. Ik probeer de wereld te begrijpen en mijzelf steeds verder spiritueel te ontwikkelen en goed/behulpzaam te zijn voor anderen. Als wens voor mijzelf zou ik hebben dat ik dichter bij de natuur en de mens wil staan, en dat ik mijn creativiteit en spiritualiteit kan inzetten om mensen te inspireren en met elkaar te verbinden. Mijn kunst en werk is nu nog heel erg gescheiden. Ik denk dat ik veel meer kan betekenen voor de maatschappij en gelukkiger ben als ik mijn mindset en vaardigheden die ik heb ontwikkeld als kunstenaar kan inzetten.