Project   

Stil de tijd, na de diagnose dementie

J
V
Geplaatst op 5 juni 20, 14:36 uur

Voor het Turnlab ‘Stil de tijd’ ontwikkel ik een beeldend uitwisselingsproject met en voor mensen met dementie en hun naaste omgeving in de fase na de diagnose. 

Samen ontwikkelen we een beeldend dialoog waarin persoonlijke ervaringen van dementie vanuit verschillende perspectieven wordt belicht: vanuit de dementerende, een partner, kind(eren), een naaste vriend, maar ook vanuit de nauw betrokken zorgverlening.
We werken met gevonden en natuurlijke materialen als metaforen voor persoonlijke herinneringen en onderzoeken hoe we verbinding maken met onszelf en onze omgeving. 

Hoe beïnvloedt de diagnose dementie de relatie met jezelf en met je directe (sociale) omgeving?
Hoe vinden en verbinden mensen met elkaar na de diagnose? Hoe verandert die verbinding?
Hoe verandert de beleving van tijd, en de betekenis van toekomst?

De diagnose is een vaak intense en confronterende situatie maar vaak ook een bevestiging van iets wat al langere tijd speelt. De relatie met elkaar kan door de diagnose behoorlijk onder druk komen te staan.

Ik bied een veilige artistieke ruimte voor het delen en onderzoeken van persoonlijke ervaringen en zingevingsvragen met gevonden en natuurlijke materialen als metaforen voor persoonlijke herinneringen.

Zowel in een individuele als gezamenlijke artistieke uitwisseling staan we stil bij deze levensveranderende situatie.
Doormiddel van dialoog en verbeelding met natuurlijke en gevonden materialen creëren we samen een beeldtaal voor persoonlijke ervaringen. Verbeelde ervaringen worden uitgewisseld met elkaar en samen gebracht. Vervolgens wordt samen besloten wat gedeeld wordt met een breder publiek en waarom, en welke vorm daar geschikt voor is. Bijvoorbeeld een kunstinstallatie, een expositie, foto/film documentatie van het proces, verhalen/gedichten, een life-presentatie of performance voor familie/vrienden en andere mensen die te maken hebben met dementie.. 

Toelichting

Het project zit in de voorbereidende fase. In (augustus) septenber en oktober 2020 verwacht ik een pilot van dit project uit te voeren.

Ik zoek mensen met (beginnende) dementie, hun naasten (mantelzorgers/gezin/ directe omgeving) en zorgverleners die hun persoonlijke ervaringen met mij willen delen en/of willen delenemen aan het project. In deze uitwisseling onderzoeken we waar persoonlijke en gezamenlijke wensen en behoeften liggen.

Ook zpek ik zorgverleners die nauw betrokken zijn bij een familie met een dementerend gezinslid om verschillende perspectieven in het uitwisselingsproces te betrekken.

Instagram @irisjousma
E-mailadres
info@irisjousma.nl
Gewenst resultaat Met dit project hoop ik bij te dragen aan een stukje verwerking en verbinding met elkaar om te onderzoeken waar persoonlijke behoeftes liggen van mensen met dementie en hun naaste omgeving. Vanuit mijn eigen ervaring met een chronische ziekte, en mijn achtergrond in (beeldende) kunst en educatie kan ik mij goed inleven in een levens-veranderende situatie en hoop ik de verbinding tussen kunst en zorg te versterken.

Kernwoorden: verbeelding, dialoog, persoonlijke verhalen, uitwisseling, emancipatie, zingeving
3 project-updates toon alle updates

Iris Jousma

5-nov-2020 12:42
Project volgens planning

Inmiddels lopen we naar het einde van de pilot fase toe van mijn project voor het traject 'Stil de Tijd'. De pilot is bijna afgerond.

Uiteindelijk zullen er twee uitwisselingen worden volbracht met families met een familielid met dementie, en een betrokken zorgprofessional. Het project heeft groot e...

Lees meer

0

Open de update in eigen pagina

Iris Jousma

18-jun-2021 16:09
Project afgerond

De uitwisselingen hebben plaatsgevonden, de montages van foto en filmmateriaal zijn afgerond.

Drie Families hebben deelgenomen aan de uitvoering van de pilot voor mijn project.
Elke uitwisselling heeft een eigen identiteit gekregen en er zijn heel persoonlijke documenten uit voort gekomen.

Voor de ee...

Lees meer

0

Open de update in eigen pagina