Project

Stil de tijd, voor een beeldend dialoog rondom dementie

Geplaatst op 5 juni 2020, 14:36 uur

Voor het Turnlab ‘Stil de tijd’ ontwikkel ik een beeldend uitwisselingsproject met en voor mensen met dementie en hun naaste omgeving in de fase na de diagnose. 

Samen wordt een beeldend dialoog ontwikkeld waarin persoonlijke ervaringen van dementie vanuit verschillende perspectieven wordt belicht: vanuit de persoon met dementie, een partner, mantelzorger, kind(eren), een naaste vriend, maar ook vanuit de nauw betrokken zorgverlening.
We werken met gevonden en natuurlijke materialen als metaforen voor persoonlijke herinneringen en onderzoeken hoe we verbinding maken met onszelf en onze omgeving. 

Hoe beïnvloedt de diagnose dementie de relatie met jezelf en met je directe (sociale) omgeving?
Hoe vinden en verbinden mensen met elkaar na de diagnose? Hoe verandert die verbinding?
Hoe verandert de beleving van tijd, en de betekenis van toekomst?

De diagnose is een vaak intense en confronterende situatie maar vaak ook een bevestiging van iets wat al langere tijd speelt. De relatie met elkaar kan door de diagnose behoorlijk onder druk komen te staan.

Ik bied een veilige artistieke ruimte voor het delen en onderzoeken van persoonlijke ervaringen en zingevingsvragen met gevonden en natuurlijke materialen als metaforen voor persoonlijke herinneringen.

Zowel in een individuele als gezamenlijke artistieke uitwisselingen staan we stil bij deze levensveranderende situatie.
Doormiddel van dialoog en verbeelding met natuurlijke en gevonden materialen creëren we samen een beeldtaal voor persoonlijke ervaringen. Materialen en objecten werken ook als triggers van ervaringen en herinneringen. 

Vervolgens wordt samen besloten wat gedeeld wordt met een breder publiek en waarom, en welke vorm daar geschikt voor is. Bijvoorbeeld een kunstinstallatie, een expositie, foto/film documentatie van het proces, verhalen/gedichten, een life-presentatie of performance voor familie/vrienden en andere mensen die te maken hebben met dementie.. 

Toelichting

Ik blijf opzoek naar netwerken/zorgorganisaties die mij in contact kunnen brengen met mensen met (beginnende) dementie, hun naasten (mantelzorgers/gezin/ directe omgeving) en zorgverleners die hun persoonlijke ervaringen met mij willen delen en/of willen delenemen aan het project. In deze uitwisseling onderzoeken we waar persoonlijke en gezamenlijke wensen en behoeften liggen.

Ook zoek ik zorgverleners die nauw betrokken zijn bij een familie met een gezinslid met dementie om verschillende perspectieven in het uitwisselingsproces te betrekken.

Doelgroep
Jongeren, 11-22 jaar, Volwassenen, Senioren
Gewenst resultaat Met dit project hoop ik bij te dragen aan een stukje verwerking en verbinding met elkaar om te onderzoeken waar persoonlijke behoeftes liggen van mensen met dementie en hun naaste omgeving. Vanuit mijn eigen ervaring met een chronische ziekte, en mijn achtergrond in (beeldende) kunst en educatie kan ik mij goed inleven in een levens-veranderende situatie en hoop ik de verbinding tussen kunst en zorg te versterken.

Kernwoorden: verbeelding, dialoog, persoonlijke verhalen, uitwisseling, emancipatie, zingeving
Deel dit:
5 project-updates toon alle updates

Iris Jousma

11-sep-2021 11:26
Anders

Op 21 en 22 September 2021 is er een expositie van dit project te zien in de bibliotheek van Boxmeer voor Wereld Alzheimer Dag.
Ik presenteer 4 series van filmstills die voort zijn gekomen uit het project 'Stil de tijd voor een beeldend dialoog rondom dementie.
Enkele films zijn te zien op mijn websit...

Lees meer
0

Open de update in eigen pagina

Iris Jousma

27-sep-2021 11:14

Op 21 en 22 September 2021 Exposeerde ik voor Wereld Alzheimerdag in de bibliotheek van Boxmeer.
Het was een foto expositie met filmstills van het project 'Stil de Tijd voor een beeldend dialoog rondom dementie'.

Een mooie dag met bijzondere gesprekken met mensen die sinds kort te maken hebben met de...

Lees meer
Documenten


0

Open de update in eigen pagina